Pääseekö Kreikassa mahdollisimman moni äänestämään?

Kreikan sunnuntaista kansanäänestystä varjostavat lyhyt valmistautumisaika ja sekalaiset käsitykset siitä, mistä äänestetään.

politiikka
Nuori spreijaa kansanäänestyksen kyllä -julisteen päälle ei sanaa.
Nuori mies kirjoittaa 3. heinäkuuta Ateenassa sanan "ei" julisteeseen, jossa kehotetaan ännestämään sunnuntain kansanäänestysksessä "kyllä". Orestis Panagiotou / EPA

Kreikan perustuslaki sanoo kansanäänestyksestä eri lailla kuin valtiollisista tai hajotusvaaleista. Kansanäänestyksen järjestämiselle ei ole varsinaista aikarajoitetta, mutta laki huomauttaa, että äänestyksen järjestämisessä pitää käyttää hyvää harkintaa ja antaa ihmisille tarpeeksi aikaa saada tietoa äänestettävästä asiasta.

– Valitettavasti kysymys on jo polarisoitunut. Sillä ei ole mitään väliä, mikä kysymys on. Ne, jotka äänestävät EI, eivät äänestä euro- tai EU-eron puolesta vaan toivoakseen Kreikan saavan paremmat lainaehdot. Ne taas, jotka äänestävät KYLLÄ, äänestävät eurojäsenyyden ja EU-jäsenyyden puolesta, sanoo Kreikan Suomen-suurlähettiläs Dimitrios Karabalis.

Kreikassa normaalit parlamentti- tai hajotusvaalit voidaan määrätä aikaisintaan 30 päivän kuluttua seuraavaksi sunnuntaiksi.

Maassa ei tunneta ennakkoäänestystä, eivätkä ulkokreikkalaiset voi äänestää. Kreikkalaisten on äänestettävä sillä paikkakunnalla, missä he ovat kirjoilla. Ne, jotka ovat työssä muualla, esimerkiksi saarilla, voivat ennakkorekisteröityä poliisiviranomaiselle ja äänestää siellä missä todistettavasti työn takia ovat.

Moni ääni saattaa jäädä antamatta

Suomessa kansanäänestyksen järjestäminen ei ole mahdollista viikon sisällä.

Suomessa äänestyspäivä voi olla aikaisintaan ensimmäisenä sunnuntaina 50 päivän jälkeen äänestys- tai vaalipäiväpäätöksestä. Ennakkoäänestys alkaa 11 päivää ennen vaalipäivää ja kestää viikon. Sillä turvataan mahdollisimman monen, myös ulkosuomalaisten äänestysmahdollisuus.

– Kansanäänestysjärjestelmässä pitäisi olla sellainen saavutettavuus, että mahdollisimman moni pääsee äänestämään. Se on yleismaailmallinen pyrkimys, että mahdollisimman moni ääni ja mielipide otettaisiin huomioon eikä äänestäminen jäisi kiinni teknisestä seikasta, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Pääministeri Alexis Tsipras julisti kansanäänestyksen EU:n, IMF:n ja EKP:n lainaohjelmasta perjantaina 26. kesäkuuta eli viikko sitten kysymyksellä "Hyväksytkö vai et lainoittajien Kreikalle tarjoaman lainaohjelman"?

Edellisen kerran Kreikassa järjestettiin kansanäänestys vuonna 1974, jolloin kansalta kysyttiin valitsevatko he monarkian vai tasavallan.