Otitko selfien festarilipun kanssa? - Rosvo saattaa pujahtaa keikalle puolestasi

Huippuartistien ja –tapahtumien lippujen saanti on monesti onnenkauppaa. Joten ei ole ihme, että sosiaalisessa mediassa näkee tämän tästä iloisten piletinostajien selfiekuvia himoitun lipun kera. Viralliset lippukauppiaat varoittavat, että selfiekuvasta on helppo kopioida lippu vääriin kynsiin.

kulttuuri
Pääsylipun viivakoodien julkistamista selfiekuvissa on syytä välttää. Kuvan lippu on jo käytetty :)
Pääsylipun viivakoodien julkistamista selfiekuvissa on syytä välttää. Kuvan lippu on jo käytetty :)Selfie: Alina Rautava, Oulu

Lippupisteen myynti- ja markkinointijohtaja Petri Karjalainen muistuttaa, että lipun viivakoodin näyttäminen ”onnellisen lipunostajan selfiessä” saattaa johtaa lipun kopiointiin, jolloin vain ensimmäinen tapahtumaan saapuja pääsee sisään.

– Siinä kun hienon selfiekasvokuvan vieressä on lippu ja näkyy viivakoodi, niin se on helppo kopioida. Voi käydä niin, että joku tulostaa viivakoodin ja menee ennen sinua tapahtumaan ja sinä jäätkin sitten ovelle, kertoo Karjalainen. Hänen edustamansa yhtiö myy 56 prosenttia suomalaista tapahtumalipuista.

Ei kannata antaa edes kaverin kuvata lippua.

Petri Karjalainen

Kopioituja viivakoodeja on tullut Suomessakin ilmi muutamia. Maailmalla ongelma on jo suurempi. Karjalainen korostaa, että lipusta huolen pitäminen on periaatteessa kuluttajan vastuulla.

– Ei kannata antaa edes kaverin kuvata lippua. Se on se viivakoodi siinä, joka ratkaisee. Samahan se on kaikissa muissakin lipuissa, painottaa Karjalainen.

Suomessa lippukopioinnin uhriksi joutuneilla on käynyt vielä tuuri, sillä Karjalaisen mukaan tapahtumajärjestäjät ovat antaneet uudet liput tilalle.

– Tällaisissa tapauksissa ovella saattaa auttaa puhuminen tapahtumajärjestäjän kanssa ja alkuperäisen lipun näyttäminen.

Lippuja trokataan huipputapahtumissa

Henkilö pitelee kahta keikkalippua.
Maailmantähtien liput ovat trokareiden bisneksen ydin.Yle Lahti

Suosittujen tapahtumien lieveilmiö jo Beatles-kohusta alkaen on ollut lippujen trokaaminen eli lippujen ostaminen alkuperäiseen hintaan ja myyminen mustassa pörssissä moninkertaiseen hintaan.

Ruisrockin perjantain ja lauantain loppuunmyynti sai aikaan sutinaa sosiaalisessa mediassa. Facebookissa ja Huuto.netissä kolmen päivän Ruissarilippuja myytiin yli 400 eurolla. Pelkän lauantailipun hinta kohosi yli 180 euron. Facebookissa ehdotetiin myös vaihtokauppaa: kolmen päivän festariliput autoa vastaan.

Seuraamme lippujen lähetystä samoihin osoitteisiin ja samoille luottokorteille.

Petri Karjalainen

Ylikuumentunutta lippukauppaa on Suomessa havaittu muun muassa U2:n, Madonnan, Rammsteinin ja Metallican konserttimyynnissä.

Petri Karjalainen vahvistaa, että Suomessa on useita työkseen lippuja trokaavia ja mustassa pörssissä myyviä tahoja.

– Seuraamme lippujen lähetystä samoihin osoitteisiin ja samoille luottokorteille. Trokaamisen paljastuttua olemme sulkeneet lippu.fi-tilejä ja jättäneet lippuja toimittamatta. Näitä on muutamia henkilöitä per vuosi, kertoo Karjalainen.

Ovelimmat vilppiveikot luovat jatkuvasti uusia tilejä verkkokauppaan ja ostavat lippuja anonyymisti verkkokaupan ulkopuolelta myyntipisteistä, R-kioskista ja puhelinmyynnistä.

Verottaja reagoi, jos voi

Viralliset lippukauppiaat ilmoittivat ammattimaisista trokareista verottajalle, koska on todennäköistä, että he kiertävät veroja välittäessään lippuja eteenpäin.

Verottaja seuraa satunnaisesti nettihuutokauppoja ja reagoi ilmiantoihin. Jos on aihetta, verottaja tutkii pankkitilit ja kyselee ostopuolelta. Parhaiten trokareiden jäljille päästään, jos lippuja myyvä yritys ilmoittaa poikkeuksellisen runsaista lippuostoista.

Jos kukaan ei osta, niin mustapörssi kuolee.

Petri Karjalainen

Mustan pörssin kaupan määrästä ei olemassa tarkkoja lukuja. Niitä ei voi tilastoida, koska ostajia ei tunnisteta. Ongelma korostuu todella suosituissa konserteissa, joissa ei ole numeroituja paikkoja.

– Esimerkiksi teattereissa ja urheiluotteluissa, joissa on numeroidut penkit, vilppilipun käyttäjä jää heti kiinni, kun istuu toisen ostamalle paikalle.

Karjalainen huokaisee, että kiskurihintoja ei voi välttää, muuta kuin olemalla ostamatta trokareilta. Jos kukaan ei osta, niin musta pörssi kuolee tappioihinsa melko nopeasti.

– Paljon ei ole tehtävissä ongelman kitkemiseksi elleivät poliisi ja yhteiskunta puutu voimakkaammin asiaan.

– Ja jos on pakko ostaa, niin ei ainakaan printti- tai sähköistä lippua, koska se on helposti kopioitavissa. Virallisesta verkkokaupassa tai myyntipisteessä turvapaperille tulostetun lipun kopiointi on vaikeaa, kun siinä on muun muassa hologrammi, perustelee Karjalainen.

Jenkkitähti Pharell Williams oli mukana vetämässä ennätysyleisön Ruisrockiin.
Jenkkitähti Pharell Williams oli mukana vetämässä ennätysyleisön Ruisrockiin.Arvo Vuorela / Yle