1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lomakausi on lisännyt luvatonta liikkumista rajalla

Luvattomasta liikkumisesta seuraa esitutkinta ja useimmiten sakkorangaistus. Rajavartiosto muistuttaa, että rajavyöhykkeellä liikkuminen on luvanvaraista.

Ylämaan kunnan itäraja oli samalla valtakunnanraja. Kuva: Eero Mäntymaa / Yle

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan lomakausi on lisännyt luvattomien liikkujien maarää rajavyöhykkeellä. Rajan tuntumassa liikkuvat mökkiläiset ja turistit ovat kiinnostuneita raja-alueesta.

Kuluvana vuonna rajalla on liikkunut luvatta 23 henkilöä. Viime vuoden aikana luvattomasti rajalla liikkuneita henkilöitä otettiin kiinni yhteensä 21. Tilastoissa näkyvät henkilöt ovat saaneet liikkumisesta myös sakot. Vahingossa raja-alueelle eksyneitä ihmisiä ei rangaista, joten heitä ei ole myöskaan tilastoissa.

Rajavyöhykkeelle päätyy harvoin tietämättään

Luvattomasta liikkumisesta seuraa esitutkinta ja useimmiten sakkorangaistus. Rajavyöhyke on kauttaaltaan merkattu keltaisilla rajavyöhykemerkeillä. Merkit ovat keltaisia tauluja, maalauksia tai nauhoja puissa. Tauluissa kerrotaan usealla kielellä rajavyöhykkeestä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Mikko Lehmuksen mukaan pääsääntöisesti raja-alueella luvatta liikkuneet ovat kulkeneet kieltotaulujen ohi piittaamattomuuttaan. Joissain tapauksissa huono valaistus, tai sääolosuhteet voivat hämätä erityisesti vesialueilla.

– Pääsääntöisesti kyseessä on ulkopaikkakuntalaisia henkilöitä, jotka ovat tutustumassa rajan eksotiiikkaan. Mielestäni rajavyöhykkeelle ei voi vahingossa eksyä, toteaa Lehmus.

Teknistä valvontaa parannettu

Kasvaneet määrät luvattomissa liikkumisissa selittyvät Lehmuksen mukaan myös vartioinnin kohdentamisella.

– Teknistä valvontaa on myös kehitetty, joka näkyy toiminnan tehokuudessa.

Heinäkuun ajan rajaliikenteessä valvotaan tehostetusti maksuvälineitä kaikilla rajanylityspaikoilla. Tarkastuksien kohteena on muun muassa rajanylittäjien rahamäärät ja setelien aitous.