1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ellen Svinhufvudin hyötypuutarhaa kaivetaan esiin Kotkaniemessä

Haravat ja viikatteet heiluvat tasatahtia Kotkaniemen rantaniityllä. Paikalla aiemmin sijainnutta rouva Ellen Svinhufvudin hyötypuutarhaa kaivetaan talkoilla esiin.

kulttuuri
Kotkaniemen puutarhan haravointitalkoot
Ulla Ylönen / Yle

Luumäkeläisen itsenäisyysmiehen ja Suomen presidenttinä vuosina 1931–37 toimineen P. E. Svinhufvudin kotimuseon puitteita ehostetaan.

Kotkaniemen pihapiirissä valmistaudutaan tilan päärakennuksen ja puutarhan perusteellisiin kunnostustöihin. Sisällä talossa työskentelevät konservaattorit lajittelevat esineistöä pois vietäväksi, pihapiirissä ahkeroi talkooväki.

Puutarhakasvit kadonneet

Kivijärven rantaan viettävässä rinteessä on aikoinaan kukoistanut rouva Ellen Svinhufvudin hyötypuutarha. Siellä kasvatettiin perheen vihannekset, marjat ja kasvikset, jotka usein riittivät koko talven tarpeiksi.

Nyt ovat lupiinit, ohdakkeet ja rikkaruohot vallanneet koko Kivijärveen viettävän rinteen eikä puutarhasta ole tietoakaan. Jopa omenapuut ja marjapensaat ovat hoidon puutteessa kadonneet.

Renessanssi odotettavissa

Viime vuonna Kotkaniemeen laadittiin puutarhasuunnitelma, ja tarkoituksena on palauttaa puutarha Svinhufvudien aikaiseen kuosiin. Myös eri kasvupaikkoja reunustaneet hiekkakäytävät rakennetaan uudelleen.

Ellen-rouvan puutarha oli aikoinaan esimerkillinen paikka, johon seutukunnan martat ja muut kotien hengettäret kävivät joukolla tutustumassa.

Lue seuraavaksi