Varoufakis: Talletusvero on pahansuopa huhu

Kreikan valtiovarainministeri Giánis Varoufakis ja maan keskuspankin pääjohtaja Louka Katseli ovat molemmat kieltäneet huhut siitä, että kreikkalaispankit suunnittelisivat talletusveroa. Talouslehti Financial Timesin mukaan pankit olisivat tehneet suunnitelmia talletusveron käyttöönotosta.

Kreikan kriisi
Pankkiautomaaattijono.
Ihmiset jonottivat pankkiautomaatille 28. kesäkuuta Ateenassa.Alexandros Vlachos / EPA

Talouslehti Financial Times kertoi perjantaina lähteisiinsä perustuen, että kreikkalaispankit olisivat tehneet suunnitelmia talletusveron käyttöönotosta. Financial Times siteeraa lähteinään nimettömiä pankkiireita ja liikemiehiä, joilla olisi lehden mukaan tietoa suunnitelmista.

Lähteiden mukaan suunnitelmien mukaan yli 8 000 euron talletuksista otettaisiin 30 prosentin maksu pankkijärjestelmän tukemiseksi.

Samankaltaista keinoa ehdotettiin vuonna 2013 Kyproksen pelastuspaketin ehtona. Se ei kuitenkaan toteutunut täysin maan parlamentin hylättyä alkuperäisen ehdotuksen talletusverosta.

Kreikan johto on toistuvasti kiistänyt mahdollisuuden pankkien tukemisesta tällä tavoin. Myös pääministeri Alexis Tsipras on luvannut, että maan pankkitalletukset eivät olisi menetettyjä.

Yhden Financial Timesin lähteen mukaan toimenpiteet tapahtuisivat osana Kreikan pankkisektorin uudelleenjärjestelyä sen jälkeen, kun maa olisi sopinut lainaohjelmasta. Lähteen mukaan toimenpiteet eivät tapahtuisi välittömästi.

Kreikan pankit suljettiin viime maanantaina ja pankkiautomaateilla on 60 euron päivittäinen nostorajoitus. Sunnuntaina kreikkalaiset äänestävät maan lainaehdoista kansanäänestyksestä. Mielipidemittausten mukaan kyllä- ja ei-puolet ovat lähes tasoissa.

"Artikkeli on täysin perusteeton"

Kreikan pankkien etujärjestön johtaja ja maan keskuspankin pääjohtaja Louka Katseli tyrmäsi Financial Timesin tiedot "täysin perusteettomina".

– Tällaista tapahtuu vain kuvitelmissa. Tätä mahdollisuutta ei ole ainoassakaan kreikkalaispankissa, ei edes pohdintana paperilla, Katseli sanoi kreikkalaiselle televisiokanavalle Skai TV:lle.

Myös Kreikan valtiovarainministeri Giánis Varoufakis sanoi, ettei tieto suunnitelmista pidä paikkaansa.

– Financial Timesin artikkeli talletusverosta on pahansuopa huhu. Pankkien etujärjestön puheenjohtaja [Katseli] on kieltänyt sellaisen suunnitelman olemassaolon, Varoufakis sanoi Twitterissä.

Financial Timesin mukaan Kreikan pankkitalletukset olisivat vakuutettuja 100 000 euroon asti, mutta talletussuojarahastossa oleva rahamäärä ei riittäisi vastaamaan tarvittavaa rahamäärää, jos pankit joutuisivat vaikeuksiin.

Financial Timesin erään lähteen mukaan talletusveron määrääminen myös pienille talletuksille olisi järkevää, sillä pankeissa ei ole enää juurikaan suuria talletuksia jäljellä. Lähteen mukaan kyse voisi olla kertaluontoisesta verosta.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset