Kimalaisen lento hyytyi ja mustikka kypsyy paikoin pari viikkoa myöhässä

Kylmä ja sateinen kesä saattaa viivästyttää mustikan kypsymistä. Vaikka mustikka on kukkinut paikoin ennätysrunsaasti, tärkein pölyttäjä eli kimalainen ei ole päässyt ainakaan pohjoisessa kunnolla liikkeelle.

luonto
Mustikan kukintoja on enemmän kuin raakileita näyttäisi olevan tulossa.
Mustikankukkia on ollut runsaasti tänä kesänä, mutta se ei vielä kerro, onko pölytys onnistunut ja millainen sato on tulossa.Elina Niemistö / Yle

Mustikkasato saattaa olla tänä vuonna paikoin jopa pari viikkoa tavanomaisesta myöhässä. Kesä on ollut kylmä ja sateinen ja vaikka mustikka on kukkinut koko maassa paikoin jopa poikkeuksellisen runsaasti, pölyttäjiä eli kimalaisia ei ole ollut kaikissa paikoissa tarpeeksi liikkeellä.

– Mahdollisuuksia todella hyvään satoon olisi, mutta pitäisi olla myös niitä pölyttäjiä, jotka siirtävät siitepölyä kukasta toiseen, kasvitieteen tohtori, dosentti Anne Jäkäläniemi kertoo. 

Kuningattaret ovat epäonnistuneet tehtävässään kun on ollut kylmää ja ruokaa ei ole ollut tarpeeksi.

Anne Jäkäläniemi

Kimalainen on mustikan tärkein pölyttäjä. Kimalaiskuningattarilla on marjasadon onnistumisessa suuri rooli. Kuningattaret keräävät ravintoa keväästä lähtien, jotta pystyisivät perustamaan työläissukupolven. Kun se on perustettu, työläiset keräävät siitepölyn ja kuningatar keskittyy lisääntymiseen. Tänä kesänä tämä järjestely ei ole aina toiminut.

– Kuningattaret ovat epäonnistuneet tehtävässään kun on ollut kylmää ja ruokaa ei ole ollut tarpeeksi. Tämä näkyy nyt siinä, että osa kuningattarista tekee vieläkin keruutyötä ja työläisiä on vähän. 

Luonnonvarakeskus Luke on arvioinut, että mustikasta on tulossa hyvä sato ja pölytys on monin paikoin onnistunut, sillä raakileita on löytynyt paljon

Hillakin kukkinut runsaasti

Anne Jäkäläniemi on tarkkaillut marjojen kukkimista kotiseudullaan Kuusamossa, missä on ollut koko kesän kovia vesisateita, tuulta ja ukkoskuuroja. Tällaiset olosuhteet ovat hankalia myös hillan kukinnalle.

– Hilla on kukkinut myös aika hyvin, mutta sateet ja tuulet repivät kukkien terälehtiä pois ja pölyttäjät eivät sitten löydä näitä hilloja lainkaan. Hillasato riippuu siitä, miten esimerkiksi ukkoskuuroja on millekin alueelle sattunut, Jäkäläniemi sanoo.

Hillat kypsyvät niin ikään myöhässä ja satoa on odotettavissa heinäkuun puolivälin jälkeen.

Mustikka kypsynee pohjoisessa viimeistään elokuun alussa ja etelässä heinäkuun loppupuolella riippuen siitä, tuleeko lämpöä lisää. Jos kesä jatkuu kylmänä, sato on pari viikkoa myöhässä, mutta marja saattaa ottaa vielä loppukirin.

– Jos ilma lämpenee ja tulee helteitä niin kasvi kyllä kirii aikataulua kiinni, Anne Jäkäläniemi sanoo.