Kuin Baywatchissa konsanaan – hengenpelastajat eivät jättäneet yhtään Helly-nukkea pelastamatta

Hengenpelastus on kilpailulajina Suomessa vielä pienehkön piirin suosiossa. Lajista ovat innostuneet muun muassa kilpauimarit, surffarit, uppo- ja vesipalloilijat sekä tietenkin uimavalvojat.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Riihimäellä järjestettiin vuonna 1990 ensimmäiset hengenpelastuksen SM-kilpailut. Tänä vuonna kisat palasivat Riihimäelle ja maauimalan altaaseen.

Ja todellakin Baywatch-tv-sarjan tunnelmaan maauimalassa pääsivät kaikki paikalle saapuneet aistimaan, ainakin jos käyttivät hieman mielikuvitusta. Komeita miehiä ja hyvännäköisiä naisia nappaamassa pelastusvälineet kainaloonsa ja sukeltamassa veteen pelastamaan Helly-nukkea.

Koska kyse oli kuitenkin SM-kisoista, kukaan ei ollut oikeasti vaarassa, ja kilpailijat pääsivät keskittymään omaan lajiinsa, joita hengenpelastuskilpailuissa (siirryt toiseen palveluun) on useampia.

Yhdessä lajissa esimerkiksi uidaan 50 matka, napataan 25 metrin kohdalta nukke pohjasta kyytiin ja uidaan mahdollisimman nopeasti loppumatka maaliin.

Juuri tähän lajiin osallistui myös entinen olympiatason kilpauimari, nykyinen hengenpelastuskilpailija ja Riihimäen vs. liikuntapäällikkö Eeva Saarinen. Hän innostui lajista tulleessaan töihin Riihimäen kaupungille.

Eeva Saarinen verrytteli Riihimäellä ennen kisojen alkamista. Kuva: Tiina Kokko / Yle

– Silloinen laitosesimies Tarmo Vallin houkutteli lajin pariin. Hänellä oli paljon taustaa lajista.

Nyt Saarinen on harrastanut lajia pari vuotta ja osallistunut myös lajin MM-kisoihin.

– Suomessa tämä on vielä pieni laji. Nämä SM-kisat ovat sellaiset, että näillä pyritään myös markkinoimaan hengenpelastusta ja muistuttamaan kansalaisia uimataidosta ja hengenpelastustoiminnasta.

– Maailmallahan tämä on iso laji, ja noviisejahan me olemme, kun lähdemme merelle. Se on vähän omankin hengen pelastamista, kun MM-kisoissa menee isoihin aallokoihin. Mutta on sitä hienoa mennä sinne kokeilemaan, Saarinen innostuu.

Hengenpelastus on yhteisöllinen laji

Eeva Saarinen kertoo, että hengenpelastuskilpailijoita yhdistää tietty aate.

– Arvokisat ovat jotenkin yhteisöllisempiä kuin esimerkiksi uinnin puolella olivat.

Kilpauinnilla ja altaassa käytävillä hengenpelastuskilpailuilla on yhteistä hyvä uimataito ja nopeus. Mutta tietenkin eroavaisuuksia on liuta, kuten erilaiset välineet, joita altaassa joudutaan käyttämään.

Maailmallahan tämä on iso laji, ja noviisejahan me olemme, kun lähdemme merelle.

Eeva Saarinen

– Lisäksi tässä on sellaisia (hengenpelastuskilpailuissa) elementtejä, että joutuu käyttämään tilannetajua. Tämä vaatii myös henkistä kestävyyttä aika paljon, kertoo Saarinen.

Vaikka kaikista ei olisikaan kilpailemaan hengenpelastuksessa, niin kyseisiä taitoja jokaisen kannattaisi opetella. Vedessä touhuaminen ja sieltä ihmisen ylös saaminen eivät ole yksinkertaisia asioita.

Riihimäellä Eeva Saarinen on yrittänyt houkutella muitakin mukaan hengenpelastuksen pariin.

– Olen saanut pikkuhiljaa motivoitua kunnan työntekijöitäkin treenaamaan hengenpelastustoimintaa vapaa-ajalla, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa.

Hengenpelastuksen SM-kisat jatkuvat sunnuntaina Helsingissä avovesilajeilla. Riihimäellä ratkaistiin lauantaina mestaruudet altaassa.