Opiskelijat raivostuivat: "Nuorisotapahtumia syrjitään räikeästi Porissa"

Opiskelijajärjestö Sammakon mukaan Pori on tapahtumakaupunki vain, kun kaupunginjohto saa nauttia shampanjaa vip-aitiossa. Opiskelijoiden mukaan nuorten tapahtumat olisivat merkittävä piristysruiske kaupungin imagolle.

Beachfutista pelattiin Yyterissä vuonna 2010. Tapahtuma jäi kuitenkin historiaan Porin tarjonnasta ympäristökysymysten takia. Kuva: Olli-Pekka Salli/Yle

Ensi viikonlopuksi suunnitellun kaljakellunnan peruuntuminen on saanut opiskelijat raivoihinsa. Opiskelijajärjestö Sammakon mukaan kaljakellunnan peruuntuminen on malliesimerkki siitä, miten nuorten tapahtumia syrjitään Porissa.

Järjestön mukaan kaupunki ja viranomaiset rajoittavat turhaan nuortentapahtumia sen sijaan, että niitä pyrittäisiin edistämään ja järjestämään yhteistyössä. Esimerkiksi turvallisuus- ja siisteyskysymykset voisi ratkaista yhteistuumin.

– Niin kauan kun kaupunginjohtajalle on vip-aitiossa tarjolla shampanjaa ja mansikoita, olemme erittäin hyvä tapahtumakaupunki. Kuitenkin nuorisotapahtumat, kuten Beachfutis peruuntuvat aina kerta toisensa jälkeen, toteaa Sammakon hallituksen puheenjohtaja Jaakko Lehtonen.

Opiskelijoiden kekkerit nostavat kaupunkikuvaa

Opiskelijat ovat tunnetusti innokkaita tapahtumajärjestäjiä. Esimerkiksi Sammakon järjestämä opiskelijatapahtuma Kurnajaiset kerää vuosittain toista tuhatta osallistujaa. Sammakon puheenjohtajan mukaan Porin kaupunki muisti opiskelijoita 500 euron siivouslaskulla sen sijaan, että ottaisi osaa tapahtumaan.

– En usko että Kurnajaisissa sen enempää kuin muissakaan nuorisotapahtumissa roskaaminen on yhtään runsaampaa kuin esimerkiksi Pori Jazzeilla. Sen sijaan kun vedämme keskustassa Eetunaukion täyteen yleisöä, pitäisi se noteerata jotenkin muuten kuin laskulla, Jaakko Lehtonen sanoo.

Byrokratian tilalle yhteishenkeä

Nuortentapahtumat kantavat taakkanaan mielikuvaa, että nuoriso vain rellestää ja roskaa. Lehtosen mukaan oletukselle on todellisuuspohjaa ja patistaakin sukupolveaan kunnostautumaan.

– Jos saadaan tilaisuus järjestää hieno tapahtuma, pitää nuorten kantaa siitä myös vastuunsa.

Viranomaisilta ja kunnilta Sammakon puheenjohtaja pyytää solmuisen byrokratian ja rajoitusten sijaan aitoa yhteishenkeä.

– Esimerkiksi kaljakellunta pitäisi järjestää oikeasti hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Vuosien saatossa yhdessäkään kellunnassa ei ole tullut henkilövahinkoja, mutta olisihan se turvallisempaa, kun rannoilla olisi pelastajat varmuuden vuoksi, Lehtonen kuittaa.