1. yle.fi
  2. Uutiset

Valokuvateos paljastaa liekkeihin kadonneen Kannuksen

Lokakuussa ilmestyvä valokuvateos "Kotosin Kannuksesta" näyttää, miten paikkakunta muuttui vuoden 1934 tulipalon jälkeen. Paikallishistoria on vienyt teoksen toimittajan Eero Hannin mukanaan.

kulttuuri
Kannuksen kylänraittia vuodelta 1907.
Aarne Forsman

Ei ole ihme, että Eero Hanni on päätynyt tallentamaan Kannuksen paikallishistoriaa kirjoihin ja kansiin, tutustuihan hän setänsä Viljami Hannin vanhoihin valokuviin jo lapsena – tosin hieman eri tarkoituksessa kuin nyt.

– Me pikkupoikana leikimme niillä lasinegatiiveilla, jotka olivat meidän syntymäkotimme vintillä. Onneksi joku viisaudessaan nosti ne talteen, Hanni nauraa.

Viisikymmentä vuotta myöhemmin kuvat löytyivät vintiltä hyvin pakattuina ja paljastivat melkoisen aarteen: kuvia vuoden 1934 tulipalossa kadonneesta Kannuksesta.

Kannuksessa Lestijoen pohjoispuolella sijaitsi vuonna 1900 valmistunut Oskari Tokoin tornitalo ja vieressä palokunnan talo, jotka molemmat paloivat vuonna 1925.
Eero Hannin kokoelmat

– Siellä on palostakin aivan tilanneaikaista kuvaa, ne ovat olleet hyvin mielenkiintoisia.

Tulipalo teki perusteellista tuhoa, esimerkiksi kirkolta Toholammin suuntaan säilyi neljä rakennusta. Kaikki muu paloi 200 metrin leveydeltä, puolentoista kilometrin matkalta.

3000 kuvaa Kannuksesta

Viljami-sedän kuvat toimivat pohjana, kun Hanni viime vuonna ryhtyi kokoamaan valokuvateosta Kannuksen kadonneesta menneisyydestä. Yksi inspiraation lähde oli Kannuksen Facebook-ryhmä, jossa vanhoja kuvia oli siihen asti jaettu. Kuvia on haalittu niin laitosten kuin yksityishenkilöidenkin arkistoista valtava määrä.

– Varmaan yli 3000 kuvaa on käsien läpi mennyt. Juuri laskin, että minulla on noin 80 kansiota kuvia tietokoneella.

Kotosin Kannuksesta -teokseen on valikoitunut noin 500 kuvaa. Valintaa ovat määrittäneet niin teoksen teemat kuin kuvien laatukin – niiden täytyy olla painokelpoisia. Mukana on otoksia ihmisistä, mutta pääpaino on rakennuksilla. Kuvia läpikäydessään Hanni on pyrkinyt selvittämään systemaattisesti kunkin rakennuksen sijainnin.

– Ennen tulipaloa Kannuksessa ei ollut asemakaavaa. Kuva kuvalta olen käynyt läpi ja verrannut esimerkiksi 30-luvun ilmakuviin.

Koukuttava harrastus

Eero Hanni hurahti paikallishistoriaharrastukseen jo aiemmin tehdessään isänsä puolen suvusta sukukirjaa. Juuri silloin Viljami Hannin valokuvat alunperin löydettiin ja todettiin erittäin arvokkaiksi.

Toisinaan tuntuu, ettei malta mennä nukkumaan ollenkaan. Vielä pitää katsoa se asia ja selvittää tuo tarina.

Eero Hanni

Valokuvateoksen yhteydessä paikkakunnan rakennukset ja aiemmat asukkaat ovat heränneet henkiin.

– Esimerkiksi Kalle Klemola oli kunnanlääkärinä täällä ja rakensi erittäin suuren, korkean talon lähelle pappilaa. Hän oli hyvin persoonallinen henkilö.

Hannin mukaan näyttää siltä, ettei rakkaasta harrastuksesta "pääse irti millään".

– Toisinaan tuntuu, ettei malta mennä nukkumaan ollenkaan. Vielä pitää katsoa se asia ja selvittää tuo tarina.

Lue seuraavaksi