1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Korealaisloikkarista ei saada varmuutta paljastuksen tehneiltä toimittajiltakaan

Asiasta ensin kertonut MBC suojelee lähdettään. Uutistoimisto Yonhapin lähdettä Yle Uutiset ei ole vielä saanut kiinni. Toimittajien kertoman perusteella loikkarista olisi puhunut medialle kuitenkin kaksi eri lähdettä.

Ulkomaat
Satelliittikuva Koreoista
Korean niemimaa ja Kiina yöllä. Pimeän Pohjois-Korean keskellä loistaa himmeänä pääkaupunki Pjongjang. Etelä-Korea puolestaan näkyy kuvan oikeassa laidassa kirkkaasti valaistuna alueena. Nasan 26. helmikuuta julkistama kuva on otettu kansainvälisellä avaruusasemalla tammikuun lopussa.NASA

Etelä-Korean tiedotusvälineissä uutisoitiin torstai-iltana, että pohjoiskorealainen biokemiallisten aseiden asiantuntija olisi loikannut Suomeen. Suomen tai EU:n viranomaisten kautta loikkausta ei ole saatu varmistettua.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Koreassa MBC ja tunteja myöhemmin uutistoimisto Yonhap. MBC on yksi kolmesta Etelä-Korean suuresta televisiokanavasta.

Sekä Yonhapin että MBC:n toimittajat kertovat tietojensa loikkarin liikkeistä perustuvan toisen käden lähteisiin. Yonhapin kohdalla tämä lähde on eräs Pohjois-Koreassa toimiva ihmisoikeusjärjestö. Järjestöstä ei perjantaina tai lauantaina vastattu Ylen puheluihin tai viesteihin.

Ylen pyynnöstä myös Yonhapin toimittaja itse yritti ottaa lähteeseen yhteyttä tänään lauantaina, mutta ilman tulosta.

MBC:n toimittaja taas kieltäytyy tiukasti paljastamasta lähteitään, mutta sanoo yhden niistä olleen ihmisoikeusjärjestö. Toimittajan mukaan kyseessä olisi kuitenkin eri ihmisoikeusjärjestö kuin mitä Yle on tavoitellut. Jos tämä pitää paikkansa, loikkarista on toimittajille puhunut siis ainakin kaksi Pohjois-Koreassa toimivaa ihmisoikeusjärjestöä.

Syyksi vaitonaisuudelleen MBC:n toimittaja sanoo, että julkisuus asettaisi vaaraan kaikki järjestön työntekijät Pohjois-Koreassa. Samaan syyhyn vedoten hän ei myöskään suostu kertomaan tapauksessa väitetysti mukana olleen belgialaisen järjestön nimeä tai mitään muutakaan tahoa, jonka kautta olisi mahdollista todentaa, että loikkaus on todella tapahtunut.

Yonhapin toimittaja kertoo juttunsa perustuvan osin MBC:n juttuun. Siitä, että näiden kahden median jutut ovat yhteneviä, ei siis voida päätellä mitään tietojen todenperäisyydestä.

Molemmat viestimet ovat julkisesti rahoitettuja. Yonhap saa myös rahoitusta suoraan Etelä-Korean hallitukselta.

Etelä-Korealainen TV-kanava: 200 kidutettua vuosittain

MBC-kanavan uutisen mukaan loikkari, jonka henkilöllisyydestä on annettu julkisuuteen vain sukunimi Lee, lensi Suomeen kesäkuun alussa piileskeltyään ensin kaksi kuukautta Filippiineillä.

Koreankielisen uutisen mukaan loikkari todisti belgialaiselle ihmisoikeusjärjestölle, että Pohjois-Korea olisi tehnyt ihmiskokeita käyttäen ainakin sariinikaasua ja pernaruttoa. TV-kanava jatkaa, että kemiallisia aseita olisi testattu pitkään noin 200 vangilla vuosittain. MBC:n mukaan vangit koostuivat poliittisista toisinajattelijoista ja "vääräuskoisista”, kuten kristityistä. MBC:n toimittajalla ei ollut varmaa tietoa siitä, miksi loikkari olisi valinnut kohteekseen juuri Suomen tai olisiko vierailun tarkoitus jatkua pitkään.

Todisteet loistavat edelleen poissaolollaan

Suomessa ulkoministeriö ja sisäministeriö sanovat, etteivät tiedä tapauksesta mitään. Maahanmuuttovirastoa taas Suomen laki kieltää kommentoimasta mahdollisen turvapaikkahakemuksen olemassaoloa.

Avustusjärjestöt kuten Amnesty, Kirkon ulkomaanapu ja Fida sanovat kuulleensa loikkarista ainoastaan median kautta.

Loikkarin on korealaisviestimissä väitetty kertovan tietojaan myöhemmin EU:n parlamentille. Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) parlamentista ei kuitenkaan löytynyt ketään, joka olisi tiennyt mediatietoja enempää mahdollisen loikkarin tapauksesta. _Jutun teossa Yleä avusti Etelä-Korean Soulissa asuva vapaa toimittaja Soyoun Park. _

Lue seuraavaksi