Pois kaivoksesta, takaisin kouluun – Tansaniassa pelastettu tuhansia lapsia

Lapsityövoiman ongelma ratkeaa lopullisesti vasta, kun kultakaivosseutujen köyhillä on mahdollisuus hankkia elantonsa vähemmän vaarallisella tavalla. Lähes 70 prosenttia tansanialaisista elää köyhyysrajan alla.

Ulkomaat

Pohjois-Tansanian Geitan alueen kultakaivoksista on kolmen viime vuoden aikana pelastettu yli 12 000 lapsityöläistä, mutta monet raatavat edelleen nälkäpalkalla hyvin vaarallisissa olosuhteissa, sanoo lastenapujärjestö Plan International (siirryt toiseen palveluun).

Tansanian viranomaisten ja järjestöjen ja kansainvälisten auttajien ohjelma on osa EU:n vuonna 2012 aloittamaa projektia, jolla nujerretaan lasten hyväksikäyttöä Tansaniassa. Autetut lapset ovat olleet 8–16-vuotiaita.

Kaivoksien sijaan lapset pyritään saamaan kouluun. Yli 4 600 perhettä on saanut tukea lainayhteisöjen perustamiseen. Niistä perheet voivat saada lainaa lasten koulumenoihin ja mehiläistarhan tai katukaupan tapaisen yritystoiminnan aloittamiseen.

Elohopea on pitkäaikainen uhka

Miltei 70 prosenttia Tansanian 50-miljoonaisesta väestöstä elää köyhyysrajan alla, kertovat maan viralliset tilastot. Joka vuosi tuhansia köyhiä lapsia houkutellaan Pohjois- ja Länsi-Tansanian kultakaivoksiin.

Ellei hallitus luo nykyistä parempia elinmahdollisuuksia kaivosseutujen köyhille asukkaille, jatkuu myös lapsityövoiman käyttö, varoittaa Dar es Salaamin yliopiston emeritusprofessori Azaveli Lwaitama.

Kaivoksessa lupaukset hyvästä palkasta osoittautuvat nopeasti tyhjiksi puheiksi. Moni myös päätyy myymään seksiä, mikä altistaa heidät aidsille, Plan kertoo.

Tansanian laki kieltää lasten käyttämisen kaivostyövoimana, mutta lukuisissa laittomissa pienkaivoksissa laista ei piitata, eivätkä viranomaiset puolestaan ole tehneet tarpeeksi estääkseen laittomuuksia, sanovat arvostelijat.

Myös elohopean käyttö jatkuu, vaikka Tansania on sitoutunut vastustamaan sitä. Elohopeaa sekoitetaan murskattuun malmiin, ja sekoitusta kuumennetaan kullan erottamiseksi. Syntyvät höyryt ovat myrkyllisiä ihmisen hermostolle, ja vaikutukset voivat olla elinikäisiä.

Pienet lapset mahtuvat pahimpiin paikkoihin

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi toissa vuonna raportin (siirryt toiseen palveluun), jossa se kertoi yksityiskohtaisesti Tansanian kultakaivosten lapsityöläisten oloista.

Raportin mukaan lapsia lähetetään pienen kokonsa vuoksi ahtaisiin ja samalla syviiin ja epävakaisiin kaivantoihin, joissa he uurastavat jopa vuorokauden kerrallaan.

Heidän henkensä on vaarassa romahtavien kaivoskuilujen, keuhkoihin tunkeutuvan pölyn, painavien taakkojen ja elohopean takia, raportti listasi.

Tansania on Afrikan neljänneksi suurin kullantuottaja, ja tuotanto on kasvanut tällä vuosikymmenellä voimakkaasti. Laittomien pienkaivosten kulta päätyy etenkin Arabiemiraatteihin, mutta myös muun muassa Sveitsiin ja Britanniaan, HRW kertoo.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset