Muista H-RAP, jos joudut pelastamaan ihmisen vedestä

Hälytä, rauhoita, apuväline ja pelasta eli H-RAP on muistisääntö, joka on hyvä pitää mielessä, jos joudut hengenpelastajaksi.

Kotimaa
Hengenpelastaja pelastaa Helly-nukkea uima-altaassa
Tiina Kokko / Yle

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (siirryt toiseen palveluun) eli SUHin ennakkotietojen mukaan Suomessa hukkui kesäkuussa 13 ihmistä. Heistä 12 oli miehiä.

Uimavedet ovat lämmenneet heinäkuun puolella nopeasti, joten myös uimarannoilla on väkeä alkukesää enemmän. Koska tahansa eteen voi tulla tilanne, jossa joutuu auttamaan hukkumaisillaan olevaa ihmistä. Siinä vaiheessa on hyvä palauttaa mieleen muistisääntö H-RAP (siirryt toiseen palveluun).

H tarkoittaa, että hälytä apua. Se pitää tehdä ennen varsinaisia pelastustoimia, jotta paikalle saa varmasti lisäapua.

– Sen jälkeen pitää rauhoittua ja rauhoitella uhria, kertoo hengenpelastuksessa kilpaileva, Riihimäen vs. liikuntapäällikkö Eeva Saarinen.

Kolmantena tulee A, joka tarkoittaa apuvälinettä.

– Ilman apuvälinettä ei saa lähteä ketään pelastamaan, ettei itse joudu uhriksi. Sen jälkeen pelastetaan uhri, Saarinen jatkaa.

Monilta uimarannoilta löytyy pelastusrengas, joka on hyvä napata apuvälineeksi mukaan.

Aina pelastusrengasta ei ole. Silloin jokin muu kelluva väline käy, kuten lelu, ämpäri tai mehukanisteri. Ämpäristä saa kelluvan, kun laittaa sen pohjalle hieman vettä ja kääntää sitten väärin päin veteen.

Jotain kelluvaa on siis aina syytä pitää lähellä, kun oleillaan veden äärellä tai veneessä.

Pidä järki mukana

– Nauttikaa kesästä, mutta muistakaa pitää terve järki mukana, toivottaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen rannoilla ja vesillä liikkuville.

Nauttikaa kesästä, mutta muistakaa pitää terve järki mukana.

Kristiina Heinonen

SUH muistuttaakin, että rannalla ollessa on syytä vahtia lapsia keskeytyksettä ja muistaa, että vesi voi olla vielä viileää.

Uintiretkelle on lisäksi syytä ottaa kaveri mukaan. Kaveri huolehditaan aina takaisin rannalle.

Veneilijöiden on syytä pukeutua sään mukaisesti, arvioida tarkasti sää, jotta se ei yllätä sekä varustaa vene airoilla, ankkurilla, äyskärillä ja tulpalla. Moottoroiduissa veneissä on oltava myös hyväksytty käsisammutin.

Myöskään pelastusliivejä ei saa unohtaa, mutta alkoholin voi, sillä se ei kuulu vesille.