Sääennuste: Heinäkuun puoliväliin helteittä

Lauantain lämpimimmällä paikkakunnalla Porvoossa lämpötila voi romahtaa huomiseksi 10 astetta.

Kotimaa
Mies makoilee nurmikolla auringossa.
Henrietta Hassinen / Yle

Heinäkuun puoliväliin yltävä ennuste ei lupaa ollenkaan helteitä minnekään päin Suomea. Sunnuntaiksi lukemat pienenevät selvästi.

– 10 vuorokaudeltahan meille tulee tunnittaisia ennusteita: siellä ei näy loppupuolellakaan Suomen alueelle helteitä, toteaa meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.

Lauantaina suuri osa Suomea on kylpenyt auringossa – Porvoossa oli päivän korkein lämpötila, 28,6 astetta. Porvoon lämpö on laskemassa kymmenisen astetta huomiseksi.

Päivystävä meteorologi Petri Hoppula kertoo, että maantieteellisesti helleraja on kulkenut kaarimaisena Jyväskylän, Varkauden ja Pirkkalan mittauspisteissä. Niillä kullakin on mitattu lauantaina runsaat 25 astetta hellettä. Monilla eteläisemmillä paikkakunnilla vielä pari astetta enemmän, mutta pohjoisemmilla pääsääntöisesti vähemmän.

Sunnuntaina hellerajan rikkoneet Jyväskylä ja Varkaus jäävät alle 20 asteen. Pirkkalakin on pääsemässä korkeimmillaan 20:een.

Aurinko saattaa kuitenkin loppukesästä tehdä polttavan paluun. Tilastollisesti kesien lämpimimmät lukemat ovat osuneet heinäkuun loppupuolelle.

– Heinäkuun aikana on helteisiin ihan hyvät mahdollisuudet, meteorologi Petri Hoppula kertoo.

Viime kesän korkein lämpötila 32,8 astetta osui varsin poikkeuksellisesti elokuulle.