1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Fidel Castro esiintyi julkisuudessa tauon jälkeen

Kuuban entinen johtaja Fidel Castro on tehnyt harvinaisen vierailun kotinsa ulkopuolelle.

Ulkomaat
Kuuban entinen johtaja Fidel Castro maan elintarvikeministeriön järjestämässä tilaisuudessa Havannan lähistöllä.
Kuuban entinen johtaja Fidel Castro (vas.) maan elintarvikeministeriön järjestämässä tilaisuudessa Havannan lähistöllä 3. heinäkuuta 2015.EPA / Estudios Revolucion / Cubadebate

Kuuban entinen johtaja Fidel Castro on poikkeuksellisesti osallistunut julkiseen tilaisuuteen kotinsa ulkopuolella. Castro nähtiin maan elintarvikeministeriön järjestämässä tilaisuudessa Havannan lähistöllä. Kuuban valtiollinen televisio välitti kuvia Castrosta tapaamassa juustonvalmistajia tilaisuudessa.

Castro, jonka terveys on viime vuosina heikentynyt, ei yleensä poistu kodistaan Havannassa. Viimeksi hän näyttäytyi julkisesti kolme kuukautta sitten.

Televisiokuvissa Castro nähtiin viimeksi toukokuun 21. päivä, kun hän tapasi kotonaan Serbian presidentin Tomislav Nikolicin. Muutamaa päivää aiemmin kuubalaisissa tiedotusvälineissä julkaistiin kuvia Castron tapaamisesta Ranskan presidentti Francois Hollanden kanssa.

Castro esiintyi nyt julkisuudessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Kuuba ja Yhdysvallat ilmoittivat diplomaattisten suhteidensa normalisoinnista. Castro ei ole kommentoinut asiaa julkisesti.

Castro vaikutti kuvissa hyvinvoivalta ja hän puhui tilaisuudessa juustonvalmistajien kanssa yli neljä tuntia, valtiollinen televisio kertoi. Tilaisuuteen osallistui 88-vuotiaan Castron lisäksi vajaa kaksikymmentä koulutuksessa ollutta juustonvalmistajaa.

Castron elämäkertureiden mukaan hän on ollut kiinnostunut juustonvalmistuksesta 1960-luvulta saakka. Keskustellessaan tilaisuudessa hän puhui Kuuban väestön ravitsemusta uhkaavista ongelmista, kuten ilmastonmuutoksesta ja toistuvista sodista.

Castro luovutti vallan nuoremmalle veljelleen 84-vuotiaalle Raul Castrolle virallisesti vuonna 2008. Fidel Castron terveydentilaa ympäröivän salailun vuoksi maailmalla seurataan hänen julkisia esiintymisiään tiiviisti.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi