Ruotsalainen lentäjä oli sairauslomalla toisesta työstään masennuksen vuoksi, jatkoi silti lentämistä

Ruotsalainen lentäjä oli ollut kolme vuotta sairauslomalla toisesta työstään masennuksen vuoksi, mutta hän jatkoi silti lentämistä.

Ulkomaat
Lentokone laskeutumassa.
Risto Koskinen / Yle

Ruotsalainen lentäjä oli joutunut sairauslomalle toisesta työstään masennuksen vuoksi. Tästä huolimatta hän työskenteli edelleen lentäjänä. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

– Asia on erittäin vakava. On tärkeää, että lentäjät ovat kaikin puolin terveitä työskennellessään, sanoi lupa-asioista vastaava johtaja Pernilla Wollin Ruotsin liikenneviranomainen Transportstyrelsenistä.

Lentääkseen lentäjällä on oltava lupakirja ja pätevä lääkärintodistus. Lääkärintodistusta varten tehdään huolellinen terveystarkastus ja lentäjän on myös vastattava kysymyksiin henkisestä terveydentilastaan, tapaamisista terveydenhoitohenkilökunnan kanssa sekä mahdollisista käyttämistään lääkkeistä.

Transportstyrelsen sai kuulla asiasta SVT:n oltua siihen yhteydessä. Sen jälkeen viranomainen on kieltänyt mieheltä lentämisen.

Viimeisten kolmen vuoden aikana Transportstyrelsen on ilmoittanut kahden eri maan ilmailuviranomaisille sekä ulkomaiselle matkustajalentoyhtiölle ja toiselle ulkomaiselle rahtilentoyhtiölle, että mies on täysin kykenevä lentämään.

SVT:n otettua yhteyttä rahtilentoyhtiöön, he kertoivat, että lentäjä oli työskennellyt heille freelancerina kahden viime vuoden aikana.

– Kaikkien Ruotsissa lentäjiä hoitavien lääkäreiden on ilmoitettava viranomaiselle, mikäli he huomaavat lentäjien terveydentilassa jotain sellaista, joka voi olla vaaraksi lentoturvallisuudelle. Tällä kertaa näin ei valitettavasti ole tapahtunut, Wollin sanoi SVT:lle.

Wollin ei suoraan osannut sanoa, miksi näin oli käynyt.

– On vaikea sanoa, kenen syy tämä mahdollisesti on ollut, mutta meidän on tämän jälkeen pidettävä entistä paremmin huolta siitä, että lääkärit ymmärtävät velvollisuutensa. Ja se pätee kaikkiin lääkäreihin, Wollin sanoi.

Transportstyrelsen tutkii nyt, perutaanko miehen lentolupakirja.

– Jos käy ilmi, että lentäjä on jättänyt kertomatta tämänkaltaisia asioita, se on periaatteessa riittävä peruste luvan perumiseen, sanoi Transportstyrelsenin ylilääkäri Richard Söderberg.

Lentäjä itse kertoi sähköpostin välityksellä SVT:lle, että hän uskoo tutkimuksen vapauttavan hänet.

Lentäjien terveydentilasta on keskusteltu viime aikoina paljon maaliskuussa Ranskan Alpeilla sattuneen Germanwingsin lentoturman vuoksi. Tuolloin koneen perämies Andreas Lubitz lensi koneen tahallaan päin vuorenseinämää. Lubitz oli tavannut kymmeniä lääkäreitä viimeisinä vuosinaan.

Suomessa ruotsalaislentäjästä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).