1. yle.fi
  2. Uutiset

Avaruusasema sai odotellun rahtilastin

Progress-rahtialukseen lastattiin reilusti ruokaa. Avarusasemalla päästään nyt herkuttelemaan muun muassa tuoreilla omenoilla.

tiede
Kansainvälinen avaruusasema ISS.
Kansainvälinen avaruusasema ISS.Nasa

Venäläinen avaruusalus on vienyt kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle 2,7 tonnia tarvikkeita, joita aseman kolme asukasta ovat joutuneet odottamaan kahden epäonnisen yrityksen vuoksi.

Progress-rahtialus lähti toissa päivänä Sojuz-kantoraketin mukana Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista, ja kiinnittyminen avaruusasemaan Progressilta sujui suunnitelmien mukaan eli automaattisesti.

ISS:ään ei ole telakoitunut rahtialuksia sitten helmikuun. Kaksi yritystä on epäonnistunut: huhtikuussa Venäjän avaruushallinto menetti Progress-tyyppisen aluksen hallinnan, ja viime kuun lopussa tuhoutui yhdysvaltalainen Dragon, kun sen kantoraketti räjähti nousussa.

Joulu keskellä kesää

Sunnuntaina telakoitunut Progress toi mukanaan polttoainetta, happea, vettä, ruokaa, varaosia sekä tarvikkeita tieteellisiin kokeisiin.

Epäonnisten yritysten hyvittämiseksi ruokaa on neljänneksen enemmän kuin lasteissa yleensä. "Ihan kuin olisi tullut joulu heinäkuussa", asemalta twiitattiin.

Kaksi venäläistä kosmonauttia Gennadi Padalka ja Mihail Kornjenko sekä yhdysvaltalainen astronautti Scott Kelly pääsevät herkuttelemaan muun muassa tuoreilla omenoilla ja appelsiineilla, ja makeisiakin lastista löytyy.

Progressin on määrä lähteä paluumatkalle vasta marraskuussa.

Lähteet: Tass, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi