1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Yle Ateenassa: Äänestys alkanut rauhallisesti – "Äänestämään on mentävä"

Ylen toimittaja Sara Saure kertoo, että äänestyskysymyksen monimutkaisuus on puhuttanut Kreikassa. Äänestystulos voi tietää sisäpoliittisia mullistuksia, Saure arvioi.

Kreikkalaisnainen äänesti Ateenassa sunnuntaina. Kuva: Yannis Kolesidis /EPA

Kreikkalaiset äänestävät parhaillaan kansanäänestyksessä velkojien lainaohjelman ehdoista.

– Päivä on sujunut varsin rauhallisesti, kertoo toimittaja Sara Saure Ateenasta.

– Siitä on paljon puhuttu, että äänestyksessä oleva kysymyksenasettelu on epäselvä. Sain nähdä tämän itsekin vaalihuoneella tänään, kun vanhukset kyselivät vielä ennen äänestämään menoa varmistuksia siitä, että miten tässä nyt oikein äänestetään, Saure kertoo.

Kreikkalaiset kokevat äänestämisen velvollisuudekseen

Äänestys pantiin kokoon viikossa velkaneuvottelujen jumiuduttua.

– Sää houkuttelee kreikkalaisia rannalle tänään, mutta näyttää siltä, että ihmiset ovat liikkeellä. Tämä on historiallinen päivä, Saure sanoo.

Äänioikeutettuja on reilut 10 miljoonaa, ja heistä ainakin 40 prosentin eli 3,9 miljoonan tulisi käydä antamassa äänensä, jotta vaalin tulos on lainvoimainen.

Käteisnostoja on Kreikassa rajoitettu maanantaista lähtien. Käteispulassa kamppailevien kreikkalaisten matkaa äänestyspaikoille yritetään helpottaa matkalippualennusten ja tietullien poistamisen avulla.

– Rahavaikeuksista huolimatta moni on sanonut, että äänestämään on mentävä, koska ei äänestämättä jättäminenkään olisi maalle ratkaisu, Saure toteaa.

Kyllä-äänten voitto tietäisi poliittista epävarmuutta

Valtiovarainministeri Giánis Varoufakis on sanonut, että sopimus velkojien kanssa tehdään joka tapauksessa ja pankit aukeavat.

– Jos ei-äänet voittavat, pääministeri Tsipras palaa välittömästi neuvotteluihin, ja hän uskoo neuvotteluasemaansa kansan mandaatilla, Saure sanoo.

– Jos taas kyllä-äänet voittavat, hallitus allekirjoittaa sopimuksen velkojien kanssa 25. kesäkuuta tehdyn esityksen ehdoilla. Mutta se, mikä hallitus ja kuka pääministeri lainasovun tekee, jää nähtäväksi.

– Eli ei-äänten voitto ei todennäköisesti tiedä sisäpoliittisia mullistuksia, mutta kyllä-äänten voitto ennakoi ainakin Varoufakisin eroamista ja jää nähtäväksi, jättääkö pääministeri Tsipras tehtävänsä niin, että maahan muodostettaisiin kansallisen yhtenäisyyden hallitus, jolla olisi lyhyt ikä ja tehtävänä viedä lainasopimuksen lakiesitykset läpi, Saure arvioi.