Paavi palasi kotimantereelleen tapaamaan köyhistä köyhimpiä

Ecuadorissa, Boliviassa ja Paraguayssa käyvä paavi on ilmoittanut haluavansa tuoda toivoa vähäosaisimmille ja saada muut havahtumaan heidän kärsimyksiinsä.

Ulkomaat
Paavi nousemassa lentokoneeseen.
Paavi Franciscus on lähtenyt yhdeksänpäiväiselle paimenmatkalle Latinalaiseen Amerikkaan.Telenews / EPA

Paavi Franciscus on lähtenyt yhdeksänpäiväiselle paimenmatkalle Latinalaiseen Amerikkaan. Ensimmäinen kohde on Ecuadorin pääkaupunki Quito, josta matka jatkuu Boliviaan ja Paraguayhin. Kaikki kuuluvat maanosansa pienimpiin ja köyhimpiin maihin.

Franciscus on ilmoittanut pääviestikseen solidaarisuuden osoituksen köyhille. Heidän odotetaankin rientävän suurin joukoin kuulemaan pääpaimentaan. Vatikaanin ennakkoarvion mukaan joukkomessuun kussakin maassa tullee yli miljoonaa ihmistä.

Paavin vierailukohteita ovat muun muassa bolivialainen vankila, joka kärsii vakavista väkivaltaisuuksista, ja paraguaylainen hökkelikylä, jota piinaavat toistuvat tulvat. Boliviassa hän tapaa köyhistä köyhimpiä, jotka elävät roskien keräilyllä.

– Haluan tuoda Sanan ilosanomaa ja julistaa Jumalan hellyyttä ja huolenpitoa etenkin hädänalaisille lapsille, vanhuksille, sairaille, vangituille ja köyhille, jotka ovat tuhlailevan kulttuurimme uhreja, Franciscus sanoi matkansa alla.

Kotimaa jää väliin

Kotimaassaan Argentiinassa paavi ei tällä matkallaan käy. Yksi syy ovat maan tämänvuotiset presidentinvaalit, joiden poliittisista kiemuroista hän halunnee pysytellä etäällä. Argentiinan-matka on suunnitteilla ensi vuodeksi.

Myös Ecuadorissa poliittiset jännitteet ovat kovat. Presidentti Rafael Correaa vastaan on osoitettu viime viikkoina rajummin mieltä kuin koskaan ennen hänen kahdeksanvuotisella valtakaudellaan. Protestien johtajat ovat kuitenkin luvanneet, että kunnioituksesta paavia kohtaan mielenosoitukset jätetään sikseen hänen vierailunsa aikana.

Correa, joka kuvaa itseään vasemmistolaiseksi humanistikatolilaiseksi, tapaa paavin maanantaina. Franciscus ottanee tuossa ja myös Bolivian-tapaamisissaan esiin huolensa kaivos- ja ölljyteolisuuden vaikutuksista luontoon ja paikallisten asukkaiden elinoloihin.

Katolisen kirkon jäsenkato noussee esiin

Ecuadorin edellisestä paavillisesta vierailusta on 30 vuotta. Johannes Paavali II:n matkan aikaan 94 prosenttia asukkaista oli katolilaisia.

Vaikka suuri enemmistö ecuadorilaisista – kuten myös bolivialaisista ja paraguaylaisista – edelleen kuuluu katoliseen kirkkoon, luvusta on hävinnyt 14 prosenttiyksikköä. Monet ovat viime vuosina kääntyneet protestanteiksi.

Katolisesta kirkosta lähteneet ovat ennen muuta alkuperäisasukkaita, jotka kokevat, ettei kirkko ole kyllin kiinnostunut heistä. Franciscusin odotetaan matkallaan puuttuvan myös tähän jäsenkatoon, joka koskee koko maanosaa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters