Kreetan turistikohteessa ei vaaleja juuri huomaa – äänestyspaikoilla ollut kuitenkin vilkasta

Äänestyspäivän aamu näyttäytyy Kreetalla turisteille tavallisena hellepäivänä. Matkailukohteiden lähettyvillä paikallisilla kouluilla kansanäänestys on kuitenkin alkanut vilkkaana.

Ulkomaat
Sotiris Goniotakis äänestämässä.
Pienellä, vain 500 äänestäjän Plakan äänestysalueella on puoleenpäivään mennessä jo kolmasosa äänioikeutetuista antanut äänensä.Aki Karjalainen / Yle

Pienessä, vain 500 äänestäjän Plakan äänestysalueella on puoleenpäivään mennessä jo kolmasosa äänioikeutetuista antanut äänensä.

Heidän joukossaaan ovat monen muun saarelaisen tapaan matkailun parissa työskentelevät Sotiris Goniotakis ja Fofi Arvelaki. Kaksikko on tehnyt päätöksensä, vaikka heidän mielestään äänestyksen sisältö on epäselvä.

– Moni tuskin tietää tarkkaan, mistä äänestävät. Media ei ole tehnyt äänestämisestä yhtään selvempää. Mielestäni tiedotusvälineet yrittävät saada ihmisiä äänestämään kyllä, Goniotakis sanoo.

"Enemmistö ei halua eroon eurosta"

Goniotakisin ja Arvelakin mukaan ratkaisuna voi olla vain neuvotella Kreikan kannalta kestävämpi ja reilumpi lainaohjelma.

– Enemmistö ei varmasti halua eroon eurosta tai Euroopan unionista. Kreikka on aina kuulunut Eurooppaan.

Sotiris Goniotakis kertoo havainneensa kriisin vaikutuksen myös lähipiirissään.

– Useampi ystäväni on jäänyt työttömäksi. Ei tämä ole uusi asia. Mielestäni viimeiset viisi vuotta asiat ovat menneet koko ajan huonompaan suuntaan.

Veronkorotukset tekisivät hallaa matkailulle

Kreetalla suurin osa väestä työllistyy matkailun avulla. Velkojien vaatimuslistasta veronkorotus matkailun osalta tuntuu mahdottomalta.

– Matkailu on harvoja kasvavia toimialoja. Jos verotus sen osalta kiristyisi ehdotusten mukaan, Kreikka menettäisi kilpailukykynsä asiakkaiden silmissä. Vielä pahempaa olisi matkailualan lisääntyvä työttömyys, Goniotakis pelkää.

Miehen mukaan verotuksen osalta on kuitenkin parannettavaa.

– Meidän on saatava kaikki mukaan maksamaan veronsa. Nekin, jotka nyt eivät sitä tee.

Fofi Arvelaki kertoo turistien olleen hänelle hyvin ystävällisiä, vaikka uutiset viestivät jännittävistä ajoista.

– Turistit ovat hyvin ystävällisiä. He kyselevät asioista, mutta kannustavat kovasti. Irlantilaiset ovat muistuttaneet kokeneensa talouskriisin itsekin. Käteistä saa pienemmistäkin kylistä ja luottokortit toimivat Kreetalla, Arvelaki kertoo.

Sotiris Goniotakis ja Fofi Arvelaki.
Sotiris Goniotakis ja Fofi Arvelaki.Aki Karjalainen / Yle

Kreetan turisteihin vaalit eivät vaikuta

Kreetalla parhaillaan lomalla oleva Ylen toimittaja Aki Karjalainen ei ole vaalipäivänä huomannut suuria jännitteitä turistikohteissa.

– Ei tämä ole turistille näyttäytynyt mitenkään kiireisenä tai poikkeavana päivänä. Muutamia vaalijulisteita olen nähnyt Hanian keskustassa, mutta ei täällä mitään kampanjointia tai mielenosoituksia ole ollut käynnissä puolesta tai vastaan, Karjalainen kertoo.

Pienemmissäkin paikoissa on Karjalaisen mukaan voinut nostaa rahaa pankkiautomaateista ja myös luottokortti on toiminut maksuvälineenä.

– Harvinaisen rauhallista täällä on ollut kaiken kaikkiaan, Karjalainen summaa.