1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rahoituksen professori Kreikan äänestyksestä: "Ei-tulos on benji-hyppy ilman köyttä"

Aalto-yliopiston rahoituksen professorin Vesa Puttosen mukaan kansanäänestys ei vielä ratkaise Kreikan kriisiä. "Jos kreikkalaiset äänestävät ei, se on varma hyppy tuntemattomaan. Se on kuin benji-hyppy ilman köyttä."

Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen. Kuva: Yle

Vaikka Kreikan äänestys on periaatteessa yksinkertainen, kyllä tai ei lainaohjelman ehdoille, on äänestystuloksen tulkinta kaikkea muuta kuin yksinkertaista, arvioi Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.

– Sellainen odotus, että Kreikka tänään valitsisi tien, joka ratkaisi Kreikan tilanteen, niin se on toiveajattelua. Niin yksinkertaiselta kuin tämä asetelma kuulostaakin, niin oikeasti on epämääräistä, mistä kreikkalaiset äänestävät.

Äänestyslipukkeessa kysytään, hyväksyvätkö kreikkalaiset Euroopan komission, Euroopan keskuspankin (EKP) ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) viimeisimmän ehdotuksen Kreikan toisen lainaohjelman viimeisen erän ehdoista. Toinen lainaohjelma kuitenkin umpeutui jo kesä–heinäkuun taitteessa, joten ohjelman viimeistä erää ei voida maksaa, äänestivätpä kreikkalaiset miten tahansa.

"Millaiseen sekasortoon Kreikka ajautuu?"

Kreikan pääministeri, vasemmistolaisen Syriza-puolueen Alexis Tsipras on vakuuttanut äänestäjille, että ei-vaihtoehto ei tarkoittaisi Kreikan euroeroa vaan lainaneuvottelujen jatkumista siten, että Kreikan asemat ovat paremmat. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on puolestaan sanonut, että ei-puolen voitto voi tarkoittaa Kreikan ajautumista ulos euroalueesta.

Vaikka Puttonen pitää Kreikan euroeroa epätodennäköisenä, suhtautuu hän Tsiprasin väitteisiin paremmista neuvotteluasemista epäillen.

– Jos kreikkalaiset äänestävät ei, se on varma hyppy tuntemattomaan. Se on kuin benji-hyppy ilman köyttä. Millaiseen sekasortoon Kreikka ajautuu, kun pankit eivät avaudu eikä laskuja pysty maksamaan? On toiveajattelua, että jos kreikkalaiset äänestävät ei, niin muut euromaat palaisivat neuvottelupöytään ja tekisivät jonkun paremman tarjouksen, kuin mitä annettiin kesäkuun loppuun mennessä.

Kreikan pankit ovat olleet kiinni jo viikon ajan. Ne pysyvät pystyssä EKP:n hätärahoituksen turvin. Jos kansanäänestyksen tulos on ei, lopettaa EKP todennäköisesti hätärahoituksen, Puttonen uskoo.

Ei vaikutuksia muun Euroopan talouteen

Kansanäänestyksen tulos, oli se sitten kyllä tai ei, tuskin näkyy maanantaina kovin voimakkaasti Euroopan markkinoilla, arvioi Puttonen.

– Kansanäänestys ei tule markkinoille uutisena. Markkinat olivat perjantaina auki. Silloin näytti kyselyiden mukaan hyvin todennäköiseltä, että äänestyksen tulos tulee olemaan ei. Markkinat eivät kuitenkaan kriisihinnoitelleet muiden Etelä-Euroopan valtioiden arvopapereita.

Puttonen ei usko, että Kreikan kriisi leviäisi muihin riskimaihin, kuten Espanjaan tai Portugaliin.

– Palomuureja on rakennettu sen verran hyvin. Jos Kreikka päättää lähteä omille teilleen, niin EKP todennäköisesti antaa vahvan viestin, että on se on muissa euromaissa taustalla tukemassa. Silloin voisi toivoa, ettei kriisi leviä muihin euromaihin.

Kreikan äänestyksestä odotetaan tuloksia aikaisintaan yhdeksän aikaan sunnuntai-iltana.