Pluto-luotain joutui pikku pulaan H-hetken kynnyksellä

Yhdeksän vuotta kohti Plutoa kiitäneen New Horizonsin tietokone alkoi nikotella vain puolitoista viikkoa ennen tutkimuksen tärkeintä päivää.

Ulkomaat
New Horizons -luotain.
New Horizons -luotaimen matka alkoi tammikuussa 2006. Taiteilijan näkemys luotaimesta avaruudessa.NASA / JHUAPL / SwRI

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan New Horizons -luotain on joutunut ongelmiin tärkeimmän tehtävänsä kynnyksellä. Vuonna 2006 matkansa aloittaneen luotaimen on määrä lentää Pluton ohi puolentoista viikon päästä. Hetki on mitä huonoin tietokoneongelmille.

New Horizonsin tietokonejärjestelmässä tapahtui tuntematon virhe, jonka takia luotain siirtyi käyttämään varajärjestelmää. Se puolestaan aiheutti miltei puolentoista tunnin katkoksen luotaimen yhteydenpidossa Johns Hopkinsin yliopistossa Marylandissa sijaitsevaan lennonjohtoon.

Yhteyksien korjaantuminen täyteen kuntoon voi viedä useita päiviä, Nasasta (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan. Sinä aikana New Horizons ei kykene keräämään tietoja.

Korjaustöitä haittaa välimatka, joka on venynyt jo lähes viideksi miljardiksi kilometriksi. Maasta lähetetyltä signaalilta vie neljä ja puoli tuntia, ennen kuin se on perillä.

New Horizons on jo lähettänyt ainutlaatuisia kuvia

New Horizons suhahtaa Pluton ohi 12 500 kilometrin etäisyydeltä heinäkuun 14. päivänä. Kiertoradalle luotain ei pysty jäämään, koska huimasta vauhdista jarruttaminen vaatisi valtavasti polttoainetta. Pluton heikko vetovoima ei anna jarrutusapua.

Kun New Horizons lähti matkaan yhdeksän vuotta sitten, Pluto oli vielä planeetta. Sen jälkeen luokitus on pudonnut ensin kääpiöplaneetaksi ja sitten plutoidiksi, kun astronomeille on selvinnyt, että aurinkokuntamme laitamilla on muita saman kokoisia ja isompiakin kiertolaisia.

New Horizons taittoi matkaa horroksessa aina viime tammikuuhun saakka, jolloin tutkimustietoa keräävät laitteet herätettiin unestaan ja luotain alkoi kuvata Plutoa ja sen kuita. Kuvia (siirryt toiseen palveluun) on nähtävillä Johns Hopkinsin verkkosivulla.

Ensi käden tieto on aivan uutta, sillä Pluton liepeillä ei ole koskaan ennen käynyt ihmisten tekemiä laitteita.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset