"Tanssilavalle tullaan liikunnan, ei alkoholin takia"

Lähes 50 vuotta lavoja kiertäneen Eija Sinikan iskelmälaulajan ura alkoi hieman vahingossa. 16-vuotias teinityttö pääsi tuuraamaan sairastunutta ystäväänsä. Parin vuoden päästä hän jo asteli levytysstudioon. Syntyi muun muassa kappale "Kanssasi sun", josta on vuosien saatossa tullut Eija Sinikan tunnuslaulu.

Eija Sinikka Someron Esakallion lavalla. Kuva: Yle

– Keikoilla on pakko esittää vanhoja kappaleita, niitä, joilla nousin suosioon. Ja niitä on kiva esittää. Vuonna 1970 tehdyn Kanssasi sun -kappaleen laulan yhä keikoilla. Myös jenkka Variksen saappaat on vakio-ohjelmistoa, sanoo iskelmän kiintotähti Eija Sinikka.

Kappaleet kuuluvat Eija Sinikan ohjelmistoon myös päivätansseissa Someron Esakallion lavalla. Paikalle on saapunut viitisen sataa tanssinystävää – ihan mukava määrä kesäisenä keskiviikkoiltapäivänä.

– Tanssista on tullut kuntoilumuoto. Ennen tultiin viettämään huuruista tanssilavailtaa. Nykyään tullaan tanssimaan, nauttimaan yhdessäolosta. Alkoholi on jäänyt pois aika lailla.

Suomessa on yhä noin 150 tanssilavaa. Valtaosa, muun muassa Esakallio, pyörii talkoovoimin. Pitkän linjan laulajalla on kokemusta monenlaisista lavoista ja takahuoneista.

– Uudet, isot lavat toimivat ammattimaisesti. Pienemmillä lavoilla kaikki ei aina ole niin priimaa, sosiaalitilat, äänentoisto ja niin edelleen. Moni tanssilava on valitettavasti myös lopettanut. Kun aloitin urani 60-luvun lopulla, lavoja oli ihan eri tavalla.

Myös tanssittavan iskelmämusiikin asema on muuttunut vuosikymmenten saatossa. Eija Sinikan uran alkupuolella kotimainen iskelmä hallitsi radiosoittoa. Nyt iskelmä on lähes kadonnut radiosta.

– Kyllä ihmiset haluaisivat kuulla radiostakin sitä musiikkia, jota lavoilla soitetaan. Mutta ehkä on niin, että koska tanssimusiikkia ei kuule enää radiosta, tullaan mieluusti lavoille kuulemaan ja tanssimaan.

Kilpailu vihreästä oksasta ei iskelmäpuolellakaan ole helpottunut, päinvastoin. Tänään alkava Seinäjoen Tangomarkkinat pullauttaa jälleen ainakin kaksi uutta yrittäjää musiikkimarkkinoille.

– Laulajien ammattitaito on vuosien saatossa kasvanut. Tarjontaa on niin paljon, että totta kai on kilpailua. Mutta jos on karismaa ja polku on ollut sellainen, että yleisö ja tanssitapahtumien järjestäjät arvostavat, niin kyllä töitä on.

– En ole koskaan osallistunut kilpailuihin. Nuorille se on varmaankin hyvä keino saada näkyvyyttä. Ongelma on se, että sijoitutaan hyvin kilpailussa – kuluu vuosi, eikä kukaan enää tunne sinua. Menestyminen ja se, että pysyy tanssilavojen suosikkina vuodesta toiseen, vaatii hirveästi työtä.