Martoilta kysytään eniten kodin hajuista – "Pahimmat eivät lähde, vaikka kuinka jynssäisi"

Tyypillisin kodin hajun lähde ovat likaiset vaatteet. Hikisten ja pesemättömien paitojen ja housujen haju pinttyy koko asuntoon. Tuoksumme kertookin koko kodin puhtaudesta ja aina edes perusteellinen peseminen ei riitä.

ilmiöt
Auringonvaloa olohuoneessa.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Kodin pahat hajut ja niiden poistaminen ovat kysytyimmät aiheet, jonka vuoksi ihmiset kysyvät apua Martoilta.

– Ominaistuoksut muodostuvat koteihin asumismuodosta, ilmanvaihdosta, asukkaiden siisteys tottumuksista sekä siitä, minkälaisia pesunaineita käyttää vaatteissa tai pinnoilla, sanoo neuvoja Marja Kuuteri-Kallio Pirkanmaan Martoista.

– Aika usein halutaan poppakonsti, eikä ajatella, että pahalle hajulle on aina syy. Helposti ajatellaan, että haju pitää peittää. Tietyllä tavalla se on meidän Marttojenkin vika, kun ryhdyimme puhumaan rasittavista suursiivouksien luopumisista, kuinka niistä tulisi päästä eroon ja pyrkiä kevyempiin viikkosiivouksiin. Silloin unohdettiin korostaa, että peruspuhdistuksia on kuitenkin pakko olla eli sitä tietynlaista suursiivousta, jatkaa Kuuteri-Kallio.

Likaisten vaatteiden haju leviää ja pinttyy

Kotiin pinttyy helposti myös pilaantuneiden elintarvikkeiden haju, ja myös likaiset tekstiilit ja huonekalut haisevat. Marja Kuuteri-Kallion mukaan kodin haju kertoo monta asiaa asujastaan.

Tietyllä tavalla se on meidän Marttojenkin vika, kun ryhdyimme puhumaan rasittavista suursiivouksien luopumisista, kuinka niistä tulisi päästä eroon ja pyrkiä kevyempiin viikkosiivouksiin.

Marja Kuuteri-Kallio

– Aika usein sanotaan, että vanhan ihmisen kotona on joku ominaistuoksu. Se voi olla merkki siitä, että ikäihminen ei jaksa pitää huolta kodistaan tai itsestään. Nuorten kohdalla puolesta voi olla, ettei osata ajatella tai ei ole tietoa.

– Asukas voi haista hyvinkin likaiselle. Tämä tarkoittaa, että koko koti haisee ties mille eritteelle. Pahimmat eivät lähde, vaikka kuinka jynssäisi. Joskus käy niin, että ihminen ostaa käytettynä jonkun kivan huonekalun, joka sitten haiseekin siellä omassa kodissa niin, että ostoksesta on pakko luopua, kertoo Kuuteri-Kallio.

Ajan kuluessa asukas tulee immuuniksi omille hajuilleen, mutta ulkopuolinen saa niistä osansa esimerkiksi vierailemalla haisevassa kodissa.

– Esimerkiksi märkä lemmikki haisee, vaikkei se olisikaan sisällä. Puolestaan sisällä tupakoitsevan kodin pinnat pitää uusia kokonaan, jos hajusta haluaa eroon. Tarkkanenäinen ei osta ummehtuneen hajuista kotia.