1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Soini: ”Kreikassa pitäisi laittaa kovat kuurit päälle”

Kansanäänestyksen lopputuloksesta huolimatta Kreikka ei tule vapaaehtoisesti lähtemään eurosta, arvioi ulkoministeri Timo Soini aamu-tv:n haastattelussa.

Ulkoministeri Timo Soini.
Ulkoministeri Timo Soini. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Kreikan kansanäänestys ei ollut sinänsä huono asia, sillä se vastasi Euroopan unionin demokratiavajeen ongelmaan. Äänestyksen lopputulos herättää kuitenkin huolta, sillä Soinin mukaan ei-ääniä puoltaneen Syrizan vaatimukset velkojen leikkaamisesta tarkoittavat puolueen vaalilupausten maksattamista eurooppalaisilla veronmaksajilla.

– On pistettävä kreikkalaisten kädet omaan taskuun eikä olettaa, että muiden vastuita lisäämällä homma hoidetaan, Soini sanoo aamu-tv:n haastattelussa.

Soini uskoo, että mikäli Kreikan kohdalla annetaan periksi, riittää jonossa muita euromaita samojen vaatimusten kanssa. Velkojen leikkaamisten sijaan Soini vaatii Kreikalta reformeja.

– Kreikan pitäisi lähteä samalle tielle kuin Latvia ja Viro, jotka laittoivat kovat kuurit päälle. Reformeihin voivat liittyä tasavero ja eläkeuudistus, Soini sanoo.

Kreikka on tällä hetkellä Soinin mukaan tosiasiassa maksukyvytön, mutta hän ei usko maan lähtevän eurosta vapaaehtoisesti.

– Sen jälkeen lypsykone menisi tukkoon. Niin kauan kuin Kreikka on osa euroaluetta, se voi neuvotella ja hakea uusia paketteja. Eurosta lähteminen voisi olla oikea ratkaisu moraaliselta kannalta. Kreikkalaiset eivät varmasti itse lähde, heidät on lähetettävä, Soini kertoo.

Mahdollisen euroeron tapauksessa Soinin mukaan ongelmaksi muodostuu se, että eurosta ei voi erota eroamatta EU:sta.

– Siitä tulee sitten aivan toisenlainen soppa ulko- ja turvallisuuspoliittisesti.

Kaikki tuoreimmat uutiset Kreikan tilanteesta löytyvät tästä linkistä.