"Öljyvahinko olisi katastrofi, josta arktinen alue ja sen ihmiset eivät selviäisi"

Pelasta Arktis -mielenosoituksessa Helsingissä nostettiin esille myös arktisen alueen alkuperäiskansojen ahdinko. Sámi Árvvut -yhdistyksen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi piti puheen perjantaisessa mielenosoituksessa Suomen valtion piittaamattomuudesta ympäristö- ja alkuperäiskansa-asioissa.

Sápmi
Klemetti Näkkäläjärvi pitää puheenvuoroa Pelasta Arktis -mielenosoituksessa 3.7.2015

Pelasta Arktis – meidän murtajat irti ilmastotuhosta! -mielenosoitus järjestettiin 3. heinäkuuta Helsingin keskustassa Arctia Shippingin pääkonttorilla Katajanokalla. Mielenosoituksella pyrittiin vastustamaan Shell -öljy-yhtiön aikomuksia aloittaa öljynporaukset arktisella alueella tänä kesänä.

Mielenosoituksen järjestivät Greenpeace Suomi, 350 Suomi, Suoma Sámi Nuorat, Luonto-Liitto ja ilmastovanhemmat.

Pelasta Arktis -mielenosoituksessa Helsingissä nostettiin myös esille arktisen alueen alkuperäiskansojen ahdinko. Sámi Árvvut -yhdistyksen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi piti puheen Helsingin Kansalaistorilla Suomen valtion piittaamattomuudeesta ympäristö- ja alkuperäiskansa-asioissa.

Klemetti Näkkäläjärvi pitää puheenvuoroa Pelasta Arktis -mielenosoituksessa 3.7.2015

– Kun maailma neuvottelee uudesta ilmastosopimuksesta, ja joissa neuvotteluissa EU vaatii kehitysmailta ja kasvavilta talouksilta säästöjä, niin mitä pieni EU-valtio Suomi tekee? Aikooko se lähettää jäänmurtajia tukemaan fossiilisten polttoaineiden porausta haavoittuvalla arktisella alueella? Samalla alueelle, jonne noin 7 miljoonaa ihmistä kaikkialta maailmasta haluavat perustaa suojelualueen ja turvata arktisen alueen ainutlaatuisen luonnon, alkuperäiskansojen elinmahdollisuudet ja koko maailman tulevaisuuden, sanoo Näkkäläjärvi puheessaan.

Alkuperäiskansat eivät ole tervetulleita kansainvälisen politiikan tekoon

Näkkäläjärvi sanoi puheessaan, että Suomen teot arktisella alueella vaikuttavat koko maailmaan ja myös Suomen valtion asemaan. Näkkäläjärvi sanoo, että Suomen valtio on menettänyt kasvonsa ihmisoikeusasioissa.

– Suomi on menettänyt maineensa kansainvälisesti jo ihmisoikeusasioissa. Saamelaisille ilmastonmuutoksen hillitseminen ja puhdas ympäristö on elinehto. Olemme myös osa kansainvälistä alkuperäiskansayhteisöä ympäri maailmaa ja kannamme huolta veljistä ja sisaristamme, joista osa joutuu kantamaan meitä vakavammin ilmastonmuutoksen seuraukset. Alkuperäiskansat ovat syyttömiä ilmastonmuutokseen, kuten olivat kolonialismiinkin. Milloin tämä alkuperäiskansojen kurittaminen ja kuristaminen loppuu?, kysyy Näkkäläjärvi puheessaan.

Klemetti Näkkäläjärven mukaan kansainväliseen politiikkaan alkuperäiskansat eivät ole tervetulleita. Näkkäläjärvi kertoo, kuinka toimiessaan saamelaiskäräjien puheenjohtajana ei saamelaisille ollut sijaa ilmastopolitiikan teossa.

– Globaalit asiat eivät kuulu alkuperäiskansoille, vain poliittisille päättäjille, tämä viesti meille kerrottiin. Alkuperäiskansat saavat puuhastella oman kielensä ja kulttuurinsa parissa omilla alueillaan, muuhun he eivät ole kykeneviä ja tervetulleita. Alkuperäiskansoja kuten ympäristösuojelijoitakin vähätellään yhä edelleen. Koska asiamme on yhteinen, on aika yhdistää voimamme entistä tehokkaammin ja paremmin.

Öljynporaus arktisella alueella on arktisille alkuperäiskansoille hyvin pelottavaa

Pelasta Arktis -mielenosoituksen tietojen mukaan arktisen alueen öljynporaukset voivat alkaa jo heinäkuun lopulla.

Näkkäläjärvi on huolissaan, siitä millainen tilanne on artiksen alueen alkuperäiskansoilla. Puheenvuorossaan Näkkäläjärvi painottaa, että pienetkin tapahtumat voivat järkyttää tasapainoa arktisen alueen tilanteessa. Arktiset alkuperäiskansat kärsivät ilmastonmuutoksesta.

– Öljyn- ja kaasunporaus arktisella alueella on arktisille alkuperäiskansoille hyvin pelottavaa. Se luo noidankehän, joka ruokkii itse itseään. Poraus vaikuttaa konkreettisesti merinisäkkäisiin ja merieliöstöön, josta moni alkuperäiskansayhteisö on riippuvainen. Öljyvahinko olisi katastrofi, josta arktinen alue ja sen ihmiset eivät selviäisi.