Niinistö Etyjin yleisistunnossa: Meidän on vaalittava liennytyksen perinnettä

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on koolla ensimmäisessä yleisistunnossa tänään maanantaina.

Ulkomaat
Sauli Niinistö puhujanpöntössä
Presidentti Sauli Niinistö puhui Etyjin avausistunnossa Helsingissä maanantaiaamuna.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Lännen ja Venäjän suhteet ovat kiristyneet epätoivottavalla tavalla, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on todennut puhuessaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen ensimmäisessä yleisistunnossa tänään maanantaina.

– Kysymys, jota minä itse mietin on, onko meillä varaa viettää seuraava vuosikymmen tai pidempään kietoutuneita kylmään taisteluun ja vastata vastapuolen vetoihin yliotteen saamiseksi kiihtyvässä konfliktissa? presidentti Sauli Niinistö ihmettelee.

– Voimmeko saavuttaa mitään sillä, että toinen osapuoli kärsii? Jos henkiä menetetään? Jos taloutemme, jotka ovat jo tiukilla, pitää selviytyä pakotteista ja vastapakotteista?

Niinistö mielestä vastaus on ei. Eurooppa, Venäjä ja kaikista vähiten Ukraina hyötyvät tilanteesta, Niinistö arvioi.

Tärkeintä lopettaa väkivalta Ukrainassa

Niinistön mielestä on hyvin tärkeää säilyttää keskusteluyhteys Venäjän kanssa. Hän toivoo myös, että Euroopan unioni selvittää, voiko matkustuskielloista tehdä poikkeuksia kansainvälisissä konferensseissa.

– Meidän pitää pysäyttää tilanteen paheneminen. Kiireellisin tehtävä on lopettaa väkivalta Ukrainassa.

Niinistö korostaa Minskin tulitaukosopimuksen merkitystä Ukrainan konfliktissa, ja tulitaukosopimuksen ehtojen noudattamisen tärkeyttä.

– Myös Venäjän pitää kantaa vastuunsa rauhan turvaamiseksi ja kunnioittaa niitä päätöksiä, joita Finlandia-talossa tehtiin vuonna 1975.

Etyk johti kylmän sodan loppumiseen

Vuonna 1975 Etyk-konferenssissa solmitun Helsingin sopimuksen tarkoituksena oli liennyttää lännen ja kommunistisen idän välisiä suhteita. Vaikka se ei ollut laillisesti sitova, Helsingissä tehtiin poliittisia ja moraalisia sitoumuksia, Niinistö huomauttaa.

Prosessi johti lopulta kylmän sodan loppumiseen.

– Rauhanomainen muutos, jota luultiin mahdottomaksi, tuli mahdolliseksi. Eräässä mielessä tuo kokous käynnisti rauhanomaisen prosessin, joka johti suhteellisen pitkään turvallisuuden ja hyvinvoinnin kauteen mantereellamme, presidentti Niinistö sanoi.

– Meidän on päätettävä, haluammeko vaalia tätä perinnettä. Minun mielestäni meillä ei ole vaihtoehtoa. Todellisia vaihtoehtoja ei ole olemassa.

Yleisistunto kestää puolille päivin. Avausistunnossa puhuvat Niinistön lisäksi ulkoministeri Timo Soini (ps.), Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja Serbian ulkoministeri Ivica Dacic.