Näkökulma: Kreikan EI vei Euroopan unionin tyhjän päälle

Euroopan unioni joutuu punnitsemaan, kuinka paljon Kreikan EI painaa. Tiistain kokouksissa Brysselissä EU yrittää piirtää reittejä, joita ei ole koskaan kuljettu, kirjoittaa Ylen EU-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos.

Yle maailmalla

Kreikan hallituksen kompassion pyörinyt villisti. Viime viikolla pääministeri ilmoitti saman päivän aikana Kreikan suostuvan lainaehtoihin ja vastustavan niitä viimeiseen asti.

Maria Stenroos.
Maria Stenroos.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis vihjasi ennen kansanäänestystä, että jos kansa äänestää KYLLÄ, hän saattaa erota. Lopputulos oli selkeä EI, eli hallitus sai vahvan tuen, mutta Varoufakis ilmoitti eroavansa.

Brysselissä Kreikan hallitus on pitkin kevättä esiintynyt rakentavana neuvottelijana, ja palannut kotiparlamenttiin uhoamaan.

Siksi on kovin vaikea sanoa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Vaikea on myös sanoa, onko Kreikalla visio, mitä se seuraavaksi tekee. Jokin tuntuu aiheuttavan magneettisia häiriötä.

Kreikan EI ei jättänyt sijaa epäilyille, tukeeko kansa hallitustaan. Selkeä enemmistö kansasta antoi valtakirjna vasemmistolaiselle Syrizalle. Kansa sanoi, ettei se suostu kurjistamiseen ja EU:n ehtoihin.

EI-valtakirja taskussaan Kreikan pääministerin olisi tarkoitus tulla tiistaina Brysseliin neuvottelemaan. Voi kuvitella, millaista on neuvottelu, jossa Kreikka haluaa EU:lta rahaa mutta ei suostu ehtoihin.

Kreikan ja EU:n vaihtoehdot liikkuvat nyt kahden kiintopisteen välillä: Kreikan ero euroalueesta tai velkojen leikkaaminen ja lisärahan pumppaaminen Kreikkaan.

Kreikka on ilmoittanut, että se ei lähde eurosta. EU taas on sanonut, että ilman ehtoja ei tule rahaa.

Koko kevään Kreikan hallitus on kertonut kreikkalaisille, että se neuvottelee Kreikan velat uusiksi. EU:n kanssa se ei virallisesti ole kertaakaan nostanut asiaa pöydälle. Se hetki voi tulla nyt, kun Syrizalla on kansalta vielä entistäkin vahvempi valtakirja.

Tukea velanleikkausvaatimuksilleen Kreikka saa myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n viime viikolla julkistamasta arviosta, jonka mukaan Kreikka ei selviä veloistaan vaan ne pitää järjestellä uudelleen.

*Velan leikkaaminen ei kuitenkaan ratkaise *akuuttia rahapulaa. Siksi Kreikka on pyytänyt myös uutta kahden vuoden tukipakettia. EU ei voi muuta kuin aloittaa neuvottelut Kreikan kanssa, koska maa on edelleen euroalueen jäsen ja vaikeuksiin joutunutta jäsentä on periaatteessa autettava. Se ei tarkoita, että neuvotteluista syntyisi valmista.

EU on toistaiseksi varonut visusti ottamasta kantaa, voiko Kreikka erota eurosta. Aiemmin on sanottu, että Grexit ei ole vaihtoehto.

Vaihtoehdon suuntaan ovat vihjanneet kuitenkin sekä komission puheenjohtaja että euroryhmän puheenjohtaja. Pykälät taas tuntevat eron Euroopan unionista mutta ei euroeroa.

Entä mikä on Kreikan seuraava kohtalonpäivä? Kansanäänestyskin oli vain välietappi.

*Euroopan keskuspankin *pitäisi päättää tänään maanantaina, jatketaanko Kreikan pankkien hätärahoitusta. Kreikka on pyytänyt rahoituksen jatkoa. Lopetuspäätös kaataisi kreikkalaisia pankkeja konkurssiin muutaman viikon sisällä. Tätäkin päätöstä voidaan siirtää tai päättää jatkaa rahoitusta toistaiseksi.

Yksi kiinteä päivämäärä näyttäisi olevan 20. heinäkuuta, jolloin Kreikan pitäis maksaa Euroopan keskuspankille erääntyviä maksuja. EU voi joko yrittää järjestää Kreikalle rahaa tai olla järjestämättä.

Tiistaina euroalueen valtiovarainministerit ja pääministerit kokoontuvat Brysseliin miettimään, mitä nyt tehdään. EU on tilanteessa, jota se ei ollut ennakoinut ja jota unionin säännöt eivät tunne.