1. yle.fi
  2. Uutiset

Rakkaus sinetöidään yhä useammin perintösormuksella

Isovanhempien perintösormukset kiehtovat hääpareja. Kultasepän käsissä vanhasta sormuksesta muotoutuu persoonallinen rakkauden symboli.

ilmiöt
Sormus työpöydällä kultasepän pajassa
Päivi Salo Salpa-Desing

Yhä useampien hääparien nimettömässä kimaltelee perintösormus. Äskettäin Joensuussa kultasepänpajan avannut artesaani-kultaseppä Päivi Salo on pistänyt merkille, että hääparit suosivat sormusvalinnoissa vanhaa. Juuri kesä on vanhojen perintösormusten tuunauksessa vilkkainta aikaa.

– Sormustyöt näkyvät tähän aikaan kultasepänpajalla. Juuri nyt on eräänlainen buumi pyytää isovanhemmilta sormuksia tai käyttää jo olemassaolevia sormuksia vihkisormuksina. Se on mukava symbolinen tapa, kun sormuksen mukana kulkee muistoja.

Vanhasta syntyy uutta taitavissa käsissä

Vanha kultakoru uudistuu ammattitaitoisen sepän käsissä. Päivi Salo kertoo, että korun rakentuminen alkaa siitä, kun vanha koru sulatetaan uuden materiaaliksi.

– Korut sulatetaan ja niistä tehdään "jööti". Tästä "jöötistä" työstetään lankaa, jos halutaan lankamainen koru. Jos työstän sormusta materiaali voi olla paksumpaa. Sen jälkeen materiaalia hiotaan, viilataan ja kiillotetaan. Korun tekeminen vaatii monta eri vaihetta yhtään työvaiheista ei voi ohittaa, koska se vaikuttaa seuraavaan työvaiheeseen ja työn edistymiseen.

Juuri nyt on eräänlainen buumi pyytää isovanhemmilta sormuksia.

Päivi Salo

Siivousvimman iskiessä kannattaa vanhoja piironginlaatikoita tonkia tarkalla silmällä sillä, paripuolet korvakorut tai naarmuuntuneet sormukset voi hyödyntää uuden ja mieluisan korun raaka-aineena.

Korujen valmistuksessa käytetään erilaatuista kultaa. Käyttökoruksi Päivi Salo suosittelee 14 kraatin kultaa. Puhtas kulta on käyttökorun materiaalina liian pehmeää, Salo toteaa. Yleisimpiä kullan seosaineita ovat Salon mukaan kupari ja hopea sekä palladium valkokullan seosaineena.

Haaveissa oma korumallisto

Käsityöt ja jalometallit ovat aina kiehtoneet Saloa. Hän valmistui Lahden kultaseppäkoulusta vuonna 2004. Työskenneltyään kymmenkunta vuotta kultasepänliikkeessä, Salo rohkaistui perustamaan oman yrityksen. Kollegoita ei Joensuun kokoisesta kaupungista montaa löydy, Salon lisäksi Joensuussa työskentelee vain yksi kultaseppä.

– Olen kotonani tällä alalla. Haaveenani on luoda oma korumallisto. Se on kehitteillä. Haluaisin ammentaa koruihin omista juuristani, jotain pohjoiskarjalaisuutta.

Asiakaskunnan haaliminen vaatii työtä. Salolla on oma työpaja, joka ei kuitenkaan ole kultakaupan yhteydessä. Asiakkaat löytävät uuden tekijän pikkuhiljaa.

– Koruja korjautetaan, etenkin jos ei raaskita uutta ostaa. Koruun halutaan jotain pientä uudistusta, jotain joka tuo kantajalleen iloa.

Kultasepän työpäivään mahtuu niin tuunausta kuin korjaustöitäkin. Tilaustöissä luovuus pääsee valloilleen, silloin pääsee ehdottamaan asiakkaalle erilaisia ratkaisuja, iloitsee kultaseppä Päivi Salo.

Lue seuraavaksi