Airbnb:n suosio kasvaa – majoittaja toivoo selvempiä pelisääntöjä

Majoituspalvelu Airbnb:n kautta vuokrattavien kohteiden määrä Suomessa on tuplaantunut vuodessa. Asuntoaan palvelun kautta vuokraava Timo Koro toivoo, että viranomaiset laatisivat toimintaan selvemmät ohjeet.

talous
Timo Kero petaa sänkyä.
Helsinkiläinen Timo Kero vuokraa asuntoaan majoituspalvelu Airbnb:n kautta. Vieraiden välissä asunnossa pitää käydä muun muassa siivoamassa.Yle

Helsinkiläisen Timo Koron asunto jäi tyhjilleen pari vuotta sitten, kun hän muutti asumaan puolisonsa luokse. Kero ei halunnut luopua hyvällä paikalla sijaitsevasta asunnostaan ja päätti kokeilla sen vuokraamista majoituspalvelu Airbnb:n kautta.

– Olin kuullut Airbnb:stä, ja se kiinnosti. Halusimme säilyttää vielä asunnon ja päätimme kokeilla tällaista järjestelyä vakituisen vuokralaisen sijaan.

Airbnb:ssä kuka tahansa voi laittaa vuokralle huoneen tai asunnon. Vuokraajien ja vuokralaisten henkilöllisyydet tarkistetaan, ja maksut tapahtuvat luottokortilla palvelun kautta. Airbnb perii siivun jokaisesta sen kautta tehdystä varauksesta.

Suomi jäljessä muista Pohjoismaista

Vuonna 2008 perustettu Airbnb on kasvanut nopeasti. Yhtiön markkina-arvoksi arvioidaan noin 21 miljardia euroa. Myös Suomessa palvelun käyttö on yleistynyt: Airbnb:n mukaan Suomessa tarjolla olevien Airbnb-kohteiden määrä on kaksinkertaistunut viime vuoden kesäkuusta. Nyt kohteita on palvelussa 2 500.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomi on pieni tekijä: Ruotsissa Airbnb-kohteita on 9 000 ja Tanskassa 17 000.

– On vaikea sanoa, mistä ero johtuu. Ehkä suomalaisilla on kestänyt kauemmin innostua jakamistaloudesta ja kansainvälisten vieraiden majoittamisesta. Airbnb on myös panostanut markkinointiin muissa Pohjoismaissa enemmän kuin Suomessa, sanoo Airbnb:n Pohjoismaista vastaava maajohtaja Aja Guldhammer.

Savonlinnassa hurjat kasvuluvut

Suomessa Airbnb-majoitusta on eniten tarjolla Helsingissä: 1 430 kohdetta. Eniten kasvua on kuitenkin ollut Savonlinnan seudulla, jossa Airbnb-kohteiden määrä on lähes kolminkertaistunut vuodessa. Myös Airbnb:tä käyttävien matkailijoiden määrä on lähes nelinkertaistunut vuodessa.

– Helsinki on totta kai suosittu, mutta näemme kasvua keskustojen ulkopuolella. Ihmiset etsivät elämyksiä. Suomessa on paljon kiinnostavia, erilaisia kohteita, ja ihmiset haluavat matkustaa myös maalle, Guldhammer listaa.

Suomessa Airbnb:stä löytyykin keskustojen kerrostaloasuntojen lisäksi myös mökkejä keskeltä erämaata. Savonlinnalainen Airbnb-majoittaja Pia Behm on huomannut kotikaupunkinsa suosion.

– Kun sain laitettua asunnon tiedot, meni kaksi tuntia ennen kuin tuli ensimmäinen yhteydenotto. Savonlinna on pieni kaupunki, joka muuttuu kansainväliseksi keskukseksi kesällä.

Majoitusta vai vuokraamista?

Täysin kivutonta ei Airbnb:n kasvu ole ollut. Perinteiset majoitusalan toimijat pitävät palvelua markkinahäirikkönä, ja sen toimintaa on rajoitettu esimerkiksi Berliinissä ja Pariisissa.

Airbnb muistuttaa mielellään, että se tarjoaa vain alustan, jonka kautta ihmiset voivat välittää kotejaan väliaikaiseen majoituskäyttöön. Vastuu verojen maksamisesta ja paikallisen lainsäädännön noudattamisesta on aina vuokraajalla.

– Toimimme 190 eri maassa. Säännöt vaihtelevat maittain, kaupungeittain, kaupunginosittain ja joskus jopa saman taloyhtiön sisällä. Meille on tärkeää, että kerromme ihmisille, mitä tietoja heidän tulisi kotimaassaan tarkistaa, Guldhammer sanoo.

Suomessa Airbnb:n kautta saatavista vuokratuloista pitää maksaa pääomatuloveroa ja 8 500 euron vuosirajan jälkeen myös arvonlisäveroa. Lainsäädännön näkökulmasta Airbnb putoaa jonnekin vuokraamisen ja majoitustoiminnan välimaastoon.

– Olisi hyvä, että kohdemaassa, kuten täällä Suomessa, selvitettäisiin, mikä on lainsäädäntö ja millä ehdoilla toimitaan. Mutta se on paikallisten viranomaisten, ei Airbnb:n tehtävä, asuntoaan vuokraava Timo Koro sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan, että Airbnb:n tilannetta seurataan aktiivisesti, mutta ainakin toistaiseksi nykyistä lainsäädäntöä pidetään riittävänä eikä tarkempaa sääntelyä tai ohjeistusta ole suunnitteilla.