Ulkomaisia marjanpoimijoita tulee viime vuotta enemmän

Pohjois-Suomeen saapuu aiempaa enemmän ulkomaalaisia marjanpoimijoita. Suurin osa poimijoista tulee Thaimaasta.

Kotimaa
Thaipoimijat ovat saaneet hyvän mustikkasaaliin. Marjalaatikot ovat täynnä mustikoita.
Thaimaalaisia marjanpoimijoita mustikkasaaliin kanssa kesällä 2012. Polarican toimitusjohtajaa Juha Ruoholaa haastattelee Jyri Tynkkynen. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Yksi iso marjanostaja Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa on Polarica, joka satsaa tähän vuoteen viimevuotista enemmän. Yhtiölle tulee tänä kesänä satoja ulkomaisia marjanpoimijoita enemmän, sanoo toimitusjohtaja Juha Ruohola.

– Suomeen tulee yli 700 poimijaa ja Ruotsiin yli tuhat eli tänä vuonna tulee enemmän kuin viime vuonna. Suomeen tulee vähän yli sata poimijaa enemmän kuin viime vuonna ja Ruotsiin tulee noin 500 poimijaa enemmän kuin viime vuonna.

Toinen iso marjanostaja pohjoisessa on Korvatunturin Marja. Korvatunturi tuottaa maahan saman verran ulkomaisia poimijoita kuin viimekin vuonna eli noin 400.

Korvatunturin Marjalle poimijoita tulee Thaimaan lisäksi myös Ukrainasta. Polarica luottaa thaimaalaisiin poimijoihin, sanoo Ruohola.

– Kaikki poimijat tulee ainoastaan Thaimaasta. Meillä on monia vuosia tullut kaikki poimijat Thaimaasta. Thaimaalaiset poimijat ovat osoittautuneet kaikkein parhaimmiksi marjanpoimijoiksi.

Kysyntä tyhjensi varastot

Marjalle on kysyntää, sillä varastot alkavat ammottaa tyhjyyttään, sanoo Ruohola.

– Meillä on käynyt kauppa hyvin, ja me ollaan saatu varastot myytyä aika hyvin markkinoille. Me halutaan nyt ostaa lisää marjaa ja poimia lisää marjaa.

Marjasadon onnistumisesta ei vielä voi sanoa mitään varmaa, mutta Polarica ja Korvatunturin Marja ovat varovaisen optimistisia.

Korvatunturin paikallisjohtaja Jari Huttunen epäilee, että pölyttäjien vähäisyys ja viime aikojen pakkasyöt saattoivat kuitenkin vaikuttaa satoon. Samaa pelkää myös Ruohola.

– Talvehtiminen oli tosi hyvä ja marjakasvustot on talvehtinut hyvin, mutta tämä alkukesä ja myöskin kevät oli tosi kylmää. Tämä tulee kyllä varmasti myöhästyttämään marjakauden alkamisen. Kylmyys ja sateet ja myöskin pölyttäjien vähäisyys vaikuttaa varmasti marjasadon valmistumiseen.

Tuleeko taas ristiriitoja?

Ulkomaiset marjanpoimijat ovat aiheuttaneet nurinaa monin paikoin. Monet paikalliset marjanpoimijat kokevat, että vieraat tunkevat esimerkiksi liian lähelle pihapiirejä tai vievät marjat muuten paikallisten nenien edestä.

Tapakoulutusta on annettu ulkomaisille poimijoille jo pitkän aikaa, ja ristiriidat ovat vähentyneet viime vuosina, sanoo Ruohola.

– Me koulutetaan jo thaimaalaiset poimijat Thaimaassa ennen kuin he lähtee tänne Suomeen ja pidetään koulutusta yllä myöskin Suomessa ja ohjeistetaan heidät hyvin tarkasti, että käyttäytyminen maastossa on mahdollisimman hyvää ja otetaan huomioon paikalliset ihmiset ja muut marjanpoimijat.

Myös ulkomaisten poimijoiden hyväksikäyttösyytteet Ruohola tyrmää. Isot, vakiintuneet marjanostajat kantavat Ruoholan mukaan vastuunsa poimijoista.

– Se vuosipalkka, mikä heille jää käteen, vastaa vähintään noin 1–2 thaimaalaisen maataloustyöntekijän vuosipalkkaa, eli he ovat kyllä olleet varsin tyytyväisiä saamaansa marjanpoimintatuloon täällä Suomessa.

Suomeen tulee tuhansia marjanpoimijoita

Ulkoministeriö arvioi, että tänä kesänä Suomeen tulee viisumilla yhteensä noin 14 000 marjanpoimijaa. Suurin osa poimijoista tulee marjatiloille. Vain noin 3 500 henkilöä tulee poimimaan metsämarjoja.

Viime vuonna marjanpoimijoille myönnettiin yhteensä noin 11 500 viisumia ja toissa vuonna noin 13 500. Tänä vuonna poimijoita tulee siten hieman enemmän kuin aiemmin.

Suurin osa marjanpoimijoista tulee Ukrainasta ja Thaimaasta. Ulkoministeriö arvioi, että ukrainalaisia poimijoita tulee noin 8 000–9 000 ja thaimaalaisia noin 3 500.

Ukrainalaiset ja thaimaalaiset ovat olleet suurin marjanpoimijoiden ryhmä jo useana vuotena. Lisäksi poimijoita tulee jonkin verran Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Ukrainalaiset ja venäläiset tulevat marjatiloille töihin, thaimaalaiset poimijat poimivat lähes yksinomaan metsämarjoja.

Thaimaalaisia metsämarjanpoimijoita on kutsunut Suomeen parikymmentä marja-alan yritystä. Puutarhamarjanpoimijoita ovat kutsuneet lukuisat maatilat ja yritykset.