Hesperian puiston maanantaitansseissa voi jorata verkkareissa tai vintagemekossa

Hesperian puistossa pääsee 1920-luvun tunnelmiin lindy hop -tanssin muodossa. Puistolavalla pyörähtelevät kokeneiden harrastajien lisäksi satunnaiset ohikulkijatkin.

kulttuuri

Kesämaanantaisin Oopperan amfiteatterilla raikaa swing-musiikki ja puistolavalla pyörähtelee kymmeniä tanssipareja. Ilmainen tanssitapahtuma on järjestetty samalla paikalla jo kymmenen vuoden ajan.

Tapahtuman puuhanainen, tanssiharrastaja Minna Marttila sai idean puistotansseihin Kaliforniasta.

– Olin tanssiparini kanssa kyllästynyt tanssimaan Kisahallilla, sillä kesällä sisätiloissa on aika hikistä. Näin netissä kuvia San Fransiscon puistotansseista ja kuljettuani Oopperatalon ohitse sain ajatuksen – tuohon järjestetään tanssit, Marttila kertoo.

Kesällä 2005 mukana oli kannettava kasettinauhuri ja parisenkymmentä tanssijaa. Kolme ensimmäistä kesää Marttila järjesti viikoittaista tapahtumaa ystäviensä kanssa, sen jälkeen avustamassa on ollut paikallinen tanssikoulu Comets. Tänä vuonna ensimmäisiin puistotansseihin toukokuussa saapui yli 250 ihmistä.

– Osa harjoittelee ympäri vuoden, osa innostuu lajista kesäksi. Mukaan liittyvät monesti myös muuten vain puistossa oleilevat.

Marttilan mukaan osa kävijöistä saapuu kaupunkiin pelkästään puistotansseihin. Lavalla on pyörähdellyt pääkaupunkiseutulaisten lisäksi kiinnostuneita ympäri Suomea ja ulkomaita.

Osa Hesperian puiston tanssijoista on pukeutunut vintage-asukokonaisuuksiin, mutta tanssi luonnistuu arkivaatteissakin. Lindy hopia tanssitaan perinteisesti jazz-musiikista tutun swingin tahtiin.

Hesperian puistossa iltoja vauhdittaa usein dj, toisinaan myös elävä musiikki. Tanssinopetusta ei amfiteatterilta saa, mutta Marttila vakuuttaa noviisienkin pärjäävän, sillä vääriä liikkeitä ei ole.

– Tanssia yksin tai parin kanssa improvisoiden. Jorata saa miten tahtoo, paikalla ei ole lindy-poliisia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.