Leijonat palasivat Ruandaan – satellittipannat kaulassa

Akageran kansallispuiston viimeiset leijonat myrkytettiin tai ajettiin pois Ruandan kansanmurhaa seuranneina vuosina. Ruandan viranomaiset toivovat uusista leijonista turismin vetonaulaa.

Ulkomaat

Keskiafrikkalaiseen Ruandaan on siirtoistutettu maan ensimmäiset leijonat sitten 1990-luvun, jolloin uhanalainen kissapeto kuoli siellä sukupuuttoon. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Seitsemän leijonaa tuotiin Akageran kansallispuistoon Etelä-Afrikasta. Leijonat viettävät ensimmäiset kaksi viikkoa suuressa aitauksessa karanteenissa, minkä jälkeen ne päästetään vapaaksi puistoon.

Akageran viimeiset leijonat myrkytettiin tai ajettiin pois vuoden 1994 kansanmurhaa seuranneina sekasortoisina vuosina, jolloin pakolaisia asettui asumaan osiin kansallispuistoa.

Lähiseudun asukkaiden suojaamiseksi kansallispuisto on nyt ympäröity sähköaidalla ja leijonat kulkevat satelliittipannat kaulassaan.

Asukkaiden uskotaan suhtautuvan uusiin naapureihinsa aiempaa suopeammin myös siksi, että leijonien merkitys turismille on hyvin tiedossa. Ruandan viranomaiset toivovat leijonien houkuttavan entistä enemmän turisteja kansallispuistoon, joka on maalle tärkeä matkailukohde: siellä kävi viime vuonna 28 000 vierailijaa.

Seuraavaksi kansallispuiston johtajat haluaisivat palauttaa Akageraan sarvikuonot. Työ on jo aloitettu.

– Ilman leijonia tuntui kuin kädessäni olisi ollut vain kolme sormea, nyt minulla on neljä. Sarvikuonot tekisivät kädestäni kokonaisen, puistossa työskentelevä Eugene Mutangana sanoi AFP:lle.

Lähteet: AFP