1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Unesco listasi uusia maailmanperintökohteita – Kiina ja Etelä-Korea protestoivat

Uusia kohteita sijaitsee Meksikossa, Uruguayssa, Turkissa ja Japanissa. Saarivaltion naapurimaissa Japanin uusi maailmanperintökohde herättää närää.

Hashiman saari, joka on paremmin tunnettu nimellä Gunkanjima, on yksi osa Unescon uudesta maailmaperintökohteesta Japanissa. Kuva: Franck Robichon / EPA

YK:n kulttuurijärjestö Unesco on lisännyt Japanista maailmanperintökohteeksi saarivaltion teollisesta vallankumouksesta kertovien, yhteensä 23 alueen kokonaisuuden, johon kuuluu tehtaita, telakoita ja hiilikaivoksia. Keisari Meijin hallintokauden aikana (1868–1912) sisäänpäin käpertynyt Japani teollistui ja modernisoitui valtavalla vauhdilla.

Japanissa maailmanperintöuutinen on otettu ilolla vastaan, mutta Etelä-Koreassa ja Kiinassa se on herättänyt kitkaa. Japani valtasi Korean niemimaan vuonna 1910 ja käytti tehtaissaan korealaista pakkotyövoimaa. Kiinan Manchurian Japani taas miehitti vuonna 1931, ja myös kiinalaista työvoimaa käytettiin Japanin tehtaissa ja kaivoksissa.

Etelä-Korean ja Kiinan mukaan ainakin seitsemän kohteen menneisyys on vähemmän valoisa, ja työläisten kohtelu on ollut raakaa ja huonoa. Korealaisten historioitsijoiden mukaan maasta vietiin toisen maailmansodan aikaan Japaniin lähes 700 000 pakkotyöläistä, joista 60 000 kuoli epäinhimillisen kohtelun ja liian rankan työn takia.

Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean välit ovat jo pitkään olleet kireät eikä maailmanperintökohdekinastelu maiden suhteita ainakaan ole parantanut.

Roomalaiskaupungista akveduktiin

Uudeksi maailmanperintökohteeksi on valittu myös Turkin Efesos, jossa on sekä kreikkalaista että roomalaista rakennuskantaa. Kaupunkia pidetään erinomaisena esimerkkinä roomalaisesta satamakaupungista. Efesoksessa on sijainnut myös Artemiin temppeli, joka kuului aikoinaan maailman seitsemään ihmeeseen.

Uruguaysta maailmanperintöluetteloon on päässyt 1800-luvulla rakennettu Fray Bentosin teolllisuusalue, ja Meksikosta 1500-luvulla rakennettu Padre Tempequen akvedukti eli sillan kaltainen vesijohto.

Vuonna 1993 maailmanperintökohteeksi valitun Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreittiin taas on lisätty uusia alueita.