1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Kreikalta odotetaan uutta esitystä tiistaina

Euromaiden valtiovarainministerit ovat vielä eri mieltä Kreikan velkojen leikkaamisesta. Saksa on ilmoittanut, että velkojen leikkaaminen ei ole perusteltua. Euroryhmä kokoontuu Brysselissä tiistai-iltapäivällä.

Kreikan kriisi
Jonottajian kreikkalaispankin edessä.
Eläkeläiset jonottivat kreikan kansallisen pankin edustalla 2. heinäkuuta. Tuolloin pankki aukaisi ovensa vain eläkkeiden nostoa varten.Aris Messinis / AFP

Euroryhmä kokoontuu keskustellakseen Kreikan kansanäänestyksen tuloksesta tiistaina. Euroopan valtionvarainministerit odottavat uusia ehdotuksia Kreikalta huomenna, euroryhmä totesi maanantaina julkaistussa lausunnossa.

Kreikan työministeri Rania Antonopoulos kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että uuden sopimuksen laatimiseen on vielä aikaa.

– Vielä on 48 tuntia, vielä on tämä viikko, Antonopoulos sanoi.

Työministerin mukaan Kreikan eroaminen eurosta olisi pahin mahdollinen tulos.

Euromailla eri käsityksiä velkojen leikkaamisesta

Espanja on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan uudesta pelastuspaketista Kreikalle, kertoo maan talousministeri Luis de Guindo. De Guindon mukaan Kreikalla on oikeus pyytää kolmatta pelastuspakettia, ja Kreikan ero eurosta ei talousministerin mukaan ole vaihtoehto.

Kyproksen hallituksen edustaja Nicos Christodoulides on sanonut Kyproksen tukevan Kreikan velkojen höllentämistä. Kypros sai vuonna 2013 Kreikan, Irlannin ja Portugalin lisäksi EU:lta pelastuspaketin.

Saksa puolestaan on ilmoittanut, että velkojen leikkaaminen ei ole perusteltua. Saksan liittokansleri Angela Merkelin edustaja kommentoi maanantaina, että Kreikan eurojäsenyys on maasta itsestään kiinni.

Suomen valtionvarainministeri Alexander Stubb puolestaan kirjoitti maanantaina blogissaan, että pallo on nyt Kreikalla. Stubbin mukaan Kreikan on suostuttava tekemään uudistuksia, jotta neuvotteluissa päästään eteenpäin.

Euroryhmän valtionvarainministerit tapaavat huomenna tiistaina Brysselissä kello 14.

Lähteet: AFP, AP, Reuters