Kyrö kirjoitti rallipainoksen Mielensäpahoittajasta

Kirjailija Tuomas Kyrön luoma, suosittu Mielensäpahoittaja-hahmo eksyy Keski-Suomen rallipoluille Kyrön päivitetyssä pokkarissa. Heinäkuun alussa julkaistu Mielensäpahoittaja – Sorateiden erikoispainos  tarjoaa klassikkoteoksen lisäksi uuden tarinan. Siinä jääräpäinen eläkeläismies ja karvalakki päätyvät keskelle kansainvälistä soratierallia.

urheilu
Kirjailija Tuomas Kyrö vieraili MM-rallin reitillä toukokuussa.
Kirjailija Tuomas Kyrö vieraili MM-rallin reitillä toukokuussa.Arvo Vuorela / Yle

Tarinan puitteet muistuttavat kovasti Suomen MM-rallia. Tarinassa mielensäpahoittaja ottaa kantaa oliko rallikin ennen paremmin ja mitä mieltä sopii olla hirmu vauhtia ohi kiitävistä autoista, joita saa ajaa vain kypärä päässä. Mielensäpahoittaja ja naapuri Kolehmainen päätyvät myös auttamaan maailmanmestarin puusta.

Kyrön Mielensäpahoittaja elää monessa muodossa: radiossa, kirjoina, näytelminä ja elokuvana. Neljää Mielensäpahoittaja-aiheista kirjaa on myyty yli 300 000 kappaletta ja Mielensäpahoittaja-elokuvan on nähnyt liki puoli miljoonaa suomalaista.

Kirjailija Kyrö on tulossa heinä-elokuun vaihteessa Jyväskylään vieraaksi Suomen MM-ralliin, joka inspiroi Sorateiden erikoispainoksen tekoon.

Frankfurtin kirjamessuilta soratieralliin

Tuomas Kyrö sai idean Mielensäpahoittajan ralliversiosta Volkkarin kyydissä matkalla kirjastovierailuun Frankfurtin kirjamessuilla Saksassa syksyllä 2014.

Kyrö mahtui hyvin maailmamestari Seppo Harjanteen ajohaalariin.
Kyrö mahtui hyvin maailmamestari Seppo Harjanteen ajohaalariin.Mikko Tuominen

– Istun paikallisen kulttuurisihteerin Volkswagen Polon kyydissä kartanlukijana. Vuosimalli on ajalta ennen Berliinin muurin murtumista. Sisätiloissa haisee märkä koira. Starttimoottorissa vakavia häiriöitä.

Olemme matkalla paikalliselle Riihimäelle, esikaupungin esikaupunkiin, jossa odottaa kirjastovierailu ja kuusitoista intohimoista suomalaisen kirjallisuuden ystävää. Auto yskii ja niin yskin minäkin. Kirjastovierailu on aina sama, tapahtui se sitten Ranskassa, Saksassa tai Forssassa.

Ajattelen, että tänne asti kirjallisuudella pääsee. Tällaiseen autoon ja vauhtiin.

Pyytämättä mieleeni juolahtaa, että ralliautolla pääsisi pidemmälle ja nopeammin. Rallissa Suomi on ollut teemamaa jo vuosikymmenien ajat. Ralleissa yleisö, tarinat ja ilmapiiri voisivat olla toisenlaiset. Mutta kuinka ihmeessä suomalainen kirjailija rallimaailmaan pääsee. Samalla tavalla kuin Frankfurtiin – kirjoittamalla, kertoo Kyrö.