Muista nämä, kun vuokraat satunnaisesti asuntoasi

Tarkista ainakin verotus, kotivakuutus ja taloyhtiön säännöt, kun vuokraat satunnaisesti asuntoasi.

talous
Äänekoskella etsitään majoitusta tehtaan rakentajille.
Jarkko Riikonen / Yle Keski-Suomi

*Vuokratulot *pitää ilmoittaa verottajalle, sillä niistä maksetaan pääomatuloveroa.

Vuokratuloista voi tehdä vähennyksiä esimerkiksi vastikkeen ja kalustehankintojen osalta niiltä päiviltä, kun asunto on ollut vuokralla. Jos vuokraa asuntoa, jossa itse asuu, ei kalustehankintoja voi vähentää verotuksesta.

Verotusta varten kannattaa pitää kirjaa siitä, milloin asuntoa on vuokrattu ja kuinka paljon siitä on saanut vuokratuloja.

Jos vuokrasta saatavat tulot ylittävät 8 500 euroa vuodessa, katsotaan vuokraaminen verottajan silmissä majoitustoiminnaksi, josta pitää maksaa pääomatuloveron lisäksi arvonlisäveroa.

Muutoin majoitustoiminnan ja vuokraamisen raja on epäselvä, eikä 8 500 euron vuosirajan ylittäminen välttämättä tarkoita, että vuokraajalla olisi arvonlisäveron maksamisen lisäksi muita majoitustoimintaan liittyviä velvoitteita.

Yleensä kotivakuutus kattaa väliaikaisen vuokraamisen aikana tapahtuneet normaalit vahingot, kuten esineiden rikkoutumisen. Varkauksia ja tahallisia vahingontekoja kotivakuutus ei välttämättä korvaa. Asia kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä ennen asunnon vuokraamista.

Myös taloyhtiön säännöt kannattaa tarkistaa, sillä niissä saatetaan kieltää asunnon lyhytaikainen vuokraaminen.

Jos asuu itse vuokralla, kannattaa vuokranantajan kanssa keskustella asunnon vuokraamisesta. Laki sallii vuokra-asunnon alivuokraamisen. Alivuokrauksessa alkuperäinen vuokralainen asuu asunnossa samaan aikaan. Sen sijaan asunnon eteenpäin vuokraaminen eli jälleenvuokraus on kiellettyä.

Lisätietoja verotuksesta: www.vero.fi (siirryt toiseen palveluun)