Katuruoka on vanha keksintö - Yle etsii trendin parasta taitajaa

Yle Turku hakee parasta katuruuan tekijää kesäkilpailussaan. Katuruoka eli street food on tärkeä ruokatrendi, mutta se on yllättävän vanha keksintö. Nopeasti naposteltavat herkut yleistyvät jopa juhlatarjoiluissa.

ilmiöt
Etualalla on varhaiskaalia, joka valmistettiin avonaisessa foliossa grillissä. Varhaiskaalin lisäksi foliossa oli timjamia, kevätsipulin varsia, suolaa ja hunajaa. Lopuksi päälle laitetaan muutama voinokare.YLE Etelä-Karjala

Yle Turku kannustaa katsojia ja kuuntelijoita kokkailemaan ja kehittelemään uusia reseptejä kesäkisan avulla. Tarkoitus on tehdä trendikästä katuruokaa. Kisa huipentuu keskiviikkona 26. elokuuta 2015 Lauri Tähkän Lintukodolla pidettävään finaaliin. Tuomaristoa johtaa itse mökin isäntä Lauri Tähkä, mutta edustajia on myös Turun ammatti-instituutista, Martoista ja Turun kaupungin edustuskeittiöstä.

Edustuskeittiön väki muistuttaa, että katuruoka on vanha keksintö. Edustusemäntä Sanna Nordling oli yllättynyt pohtiessaan, katuruuan syntysijoja.

– Se on nopeasti mukaan napattava jostain lähikojusta, helposti syötävää joko sormin tai haarukalla, kertoo Nordling.

Katuruoka on jo maailmalla kova trendi, mutta se on vasta lisäämässä suosiotaan Suomessa.

– Jo 1300-luvulla Kreikassa valmistettiin kebabia ja falafelejä. Kiinassa on tehty kikhernekeittoa street foodina. Niin kauan kun ihmiset ovat syöneet, street foodia on ollut. Nimenä se on noussut nyt trendikkääksi, kertoo Nordling.

Asiantuntijat pitävät uutta trendiä hyvänä juttuna

Edustuskeittiön henkilökuntaan kuuluva keittiömestari Sami Mäkinen arvioi, että jotain uutta konseptia pitää aina löytää.

– Katumyyntiä on ollut pitkään. Se on enemmän vaan nostettu se nimi esille. Onhan meidän silakkamarkkinoilla ja Neitsytperunafestivaalilla katuruokaan jo totuttu, pohtii Mäkinen.

Mäkinen pohtii, että kaupungin edustuskeittiö voisi ottaa uusia virtauksia myös omiin kattauksiinsa.

– Ehkä jotain helposti naposteltavaa, vaikka makkaroita hienostuneemmin tehtynä.

Tarjoiluesimies Johanna Alitalo arvostaa street foodia

Turun kaupungin edustuskeittiön tiimi
Turun kaupungin edustuskeittiön tarjoiluesimies Johanna Alitalo, keittiömestari Sami Mäkinen ja edustusemäntä Sanna Nordling ovat katuruuan ystäviä.Minna Rosvall / Yle

– Minusta se on hieno ruuan taiteenlaji. Siinä tarvitaan osaamista myös paljon.

Sanna Nordling muistuttaa, että katuruoka on nopeasti nautittavissa, mutta se vaatii pitkää esivalmistelemista.

– Fine dining -ravintoloitakin on tullut jo mukaan street food -konsepteihin, muistuttaa Mäkinen.

Hampurilaisia, makkaraa vai risottoa?

Johanna Alitalolla on mielessä oma suosikki street foodista.

– Se voi olla hampurilaista, grillattavaa soppaa, nuudeleita, lettuja. Itse tykkään risotoista. Joku parsarisotto voisi olla mahdollisesti mieluisa syötävä.

Keittiömestari Mäkinen neuvoo kilpailijoita tekemään ruuat varman päälle. Kikkailemaan ei kannata ruveta.

– Olen makkaraihminen. Kaikki makkarat lisukkeineen ovat hyviä. Jokaisessa kaupungissa on makkarahelmiä, kertoo Mäkinen.

Nordling toivottaa kaikki rohkeasti mukaan kokeilemaan haastavampaa juttua.

– Kannattaa harjoitella etukäteen. Pita-leivän sisään voi laittaa ihan mitä vaan. Siitä voi kehittää grillatun kasvisjutun tai lihaa ja kanaa, pohtii Nordling.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.