1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valituksia tehtailevasta miehestä tuli riesa – uusimmat valitukset maksaneet kunnalle liki 50 000 euroa

Yhden kunnanvaltuutetun tekemät valitukset ovat maksaneet pikkukunnalle kymmeniätuhansia euroja parin vuoden aikana. Valtuutettu pitää summaa hatusta tempaistuna.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Iittiläinen pitkän linjan kunnanvaltuutettu Hannu Suhonen (vas.) on tunnettu värikkäästä kielenkäytöstään, tempauksistaan – ja tekemistään valituksista.

Iitin kunnan mukaan Suhonen on tammikuusta 2013 kesäkuuhun 2015 tehnyt yhteensä 24 valitusta, jotka kunnanhallitus on käsitellyt.

Kunnan tekemän arvion mukaan yhden valituksen käsittely maksaa noin 2 000 euroa. Näin Suhosen valitukset ovat maksaneet Iitille noin 48 000 euroa viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana.

Summa vastaa yhden peruskoulun opettajan vuoden palkkaa.

– Etenkin vähän pienemmässä kunnassa se on merkittävä raha. Se työaika, mikä siihen menee, olisi ehkä paremmin käytetty johonkin muuhun, kommentoi Iitin kunnan va. kunnanjohtaja Riku Rönnholm.

Kunnanjohtajakin löysässä hirressä

Rönnholmin kunnanjohtajan virkaa ei ole voitu vakinaistaa, sillä Hannu Suhonen on tehnyt hänen valitsemisestaan tehtävään jatkovalituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Se työaika, mikä siihen menee, olisi ehkä paremmin käytetty johonkin muuhun.

Riku Rönnholm

Virkakoneiston kuormittamista merkittävämpi taloudellinen menetys saattaa kuitenkin syntyä, jos valitus estää kohteena olevan hankkeen toteutumisen.

– Silloin hanke voi jäädä kokonaan toteuttamatta, vaikka valitus kokonaan kumottaisiin. Se voi olla joissain tapauksissa suurempi kustannus, kuin vaiva ja työaika, mikä valituksen perehtymiseen ja vastaamiseen menee, sanoo Rönnholm.

"Täysin hatusta tempaistu luku"

Iitin kunnan arvion mukaan yhden valituksen käsittely vie yhdeltä virkamieheltä noin kolme työpäivää. Lisäksi päälle tulevat kokouskäsittelyn kustannukset kunnanhallituksessa. Hannu Suhonen ei niele arvioita tekemiensä valitusten kustannuksista.

– No täytyy sanoa tuohon, että se on täysin hatusta tempaistu luku. Mitään kustannusta ei erikseen tule. Virkamiehet istuisivat tuoreimpien juorujen kanssa kahvilassa muutenkin ja käyttäisivät sen ajan siihen, hän sanoo.

– Minä en nyt tuollaista Suhosen ajattelua aivan voi allekirjoittaa, että voidaan teettää ihmisillä ainakin osittain turhaa työtä sen takia, kun he olisivat muutenkin töissä, vastaa kunnanjohtaja Rönnholm.

Suhosen mukaan yksi luottamusmiesten tärkeimmistä tehtävistä on toimivallan käytön seuraaminen. Hän ei koe käyttävänsä väärin demokraattisia oikeuksiaan.

– Kysymys on täysin väärin aseteltu. En käytä. Käytän niitä oikeuksia, mitä vähemmistölle on perustuslaissa suotu, hän toteaa.

"Selvästi turhat valitukset ovat harmittavia"

Kunnanjohtaja arvelee, että joskus Suhosen tekemä valitus on onnistunut. Hänen puolitoistavuotta kestäneellä pestillä Iitissä näin ei ole kuitenkaan käynyt.

Virkamiehet istuisivat tuoreimpien juorujen kanssa kahvilassa muutenkin ja käyttäisivät sen ajan siihen.

Hannu Suhonen

– Selvästi turhat valitukset ovat harmittavia. Heti nähdään, että valitus on turha, mutta siihen joudutaan vastaamaan asiallisesti ja käyttämään siihen aika ja vaiva joka tapauksessa, sanoo Rönnholm.

Esimerkkinä turhaksi katsottavasta valituksesta Rönnholm mainitsee Suhosen tekemän valituksen KyAMKin osakkeiden myynnistä Kouvolalle. Iitin valtuusto oli päättänyt niiden myymisestä talousarviossaan.

– Ristiriitaisena voi pitää toimintatapaa jossa suureen ääneen moititaan demokratian puutetta päätöksenteossa ja päätöksentekokulttuurissa, mutta samalla ei itse hyväksytä demokratian yhtä keskeistä elementtiä, enemmistöpäätöksiä, toteaa Rönnholm.

Kesällä 2014 Suhonen valitti tonttikaupasta, jossa kunta oli myynyt rantaa lähellä olevan tontin yksityishenkilölle. Kun yksityishenkilö oli myymässä tonttia eteenpäin, vaati Suhonen kaupan purkamista.

– Kaupan purkaminen ei ollut mahdollista kunnalle, sanoo Rönnholm.

Valitusten määrät vaihdelleet

Hannu Suhosen tekemien valitusten määrät ovat vaihdelleet eri vuosina. Vuonna 2013 Suhonen teki yhteensä 12 valitusta, viime vuonna neljä. Kuluvan vuoden aikana hän on tehnyt kahdeksan valitusta.

Muut Iitin 27 valtuutetusta eivät ole valituksia tehneet viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana.

Miksi Hannu Suhonen sitten tehtailee valituksia? 

– Meikäläisen tavoitteena on puolustaa sellaista ihmistä, joka ei itse uskalla, pysty tai osaa tuoda mielipidettään tai pysty puolustamaan ilmatilaansa, elinoikeuksiaan. Se on työväenedustajan tavoite ja tehtävä, vastaa Suhonen.

Hannu Suhonen on Iitin ainoa vasemmistoliiton edustaja.