Hyppää sisältöön

Pohjalaisedustajatkin ymmällään: "Ei voi olla niin, että Kreikka kiristäisi"

Yle Pohjanmaan tavoittamat hallituspuolueiden kansanedustajat Vaasan vaalipiiristä pitävät Kreikan tilannetta arvaamattomana.

Pankkiautomaateille on muodostunut pitkiä jonoja. Moni jonottaa turhaan, sillä rahat saattavat loppua ennen heidän vuoroaan. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Useat hallituspuolueiden pohjalaiskansanedustajat liittyvät Yle Pohjanmaan soittokierroksen perusteella niiden arvioijien joukkoon, joiden mielestä Kreikka ei kuulu euromaiden joukkoon enää kovin kauan.

Kreikan erkaantumista Euroopan rahaliitosta povaa esimerkiksi keskustan kansanedustaja, suuren valiokunnan jäsen Mikko Savola.

– Euron horjuttamisessa on tosin se riski, että nouseeko tavallisten suomalaisten lainanottajien korkotaso. Kannan myös huolta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Mitkä ovat seuraukset, jos Kreikka lähtee lähentymään esimerkiksi itään päin, Savola pohtii.

Perussuomalaisilta keppiä ja myös ymmärrystä

Perussuomalaisten Reijo Hongisto epäilee kuitenkin, ettei Kreikka ole lähdössä eurovaluutasta ainakaan vapaaehtoisesti.

– Siihen en ota kantaa, pitäisikö Kreikka erottaa (eurosta). Epäilen kuitenkin, että se roikkuu mukana niin pitkään kuin mahdollista ja lypsää minkä saa. Suomen verorahoja ei pidä laittaa Kreikkaan enää yhtään, Hongisto jyrähtää.

Perussuomalaisten Maria Tolppanen muistuttaa, että nykytilanteesta nousemista ei saa laittaa yksin Kreikan kansan niskoille.

– Vaikka ihmisen sosiaaliturva pantaisiin miten alas, niin Kreikka ei sillä velkojaan maksa. Korruptio pitää laittaa kuriin, ja verotus pitää saada sille tolalle, että suuryrityksetkin maksavat veronsa Kreikkaan, Tolppanen latoo.

Kreikan romahtaminen tietäisi kaaosta

Keskustan Antti Kurvinen puolestaan muistuttaa, että muut kriisissä olleet euromaat, kuten esimerkiksi Portugali ja Islanti, ovat laittaneet asiansa kuntoon. Sen sijaan Kreikassa tällaisesta tahdosta ei näy merkkejä.

– Ei voi olla niin, että Kreikka kiristäisi sitä auttavia maita. Usko on vähissä siihen, että uusista tukipaketeista olisi hyötyä tai että meno Kreikassa muuttuisi, Kurvinen epäilee.

Kreikan valtion romahtaminen ja kaaokseen joutuminen on kuitenkin Kurvisen mukaan estettävä kaikin keinoin.

Kreikan on saatava sellaista hätärahoitusta, joka takaa yhteiskunnan toimivuuden, muun muassa sen että poliisit pysyvät työssään ja sen että tavallinen kansa saa esimerkiksi lääkkeensä, Kurvinen painottaa.

.
.