1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilmaston lämpeneminen avaa pohjoisen uusille lintulajeille – arktisilta linnuilta loppuu tila

Kun ilmasto lämpenee, Suomeen kotiutuu uusia lintulajeja. Varsinais-Suomella Koskella pesivät kattohaikarat ovat hyvä esimerkki muutoksesta.

Kuva: Petri Vainio

Pikkukultarinta, arosuohaukka ja pussitiainen ovat tuoreimpia Suomeen vakiintuneita lajeja. Viimeisimpänä uutena pesijänä on havaittu kattohaikara tänä kesänä.

– Idästä ja kaakosta on tullut paljon uusia lajeja. Pikkukultarinta on vakiintunut itäisimpään Suomeen juuri sitä kautta. Pussitiainen on tullut suoraan etelästä päin ja se pesii säännöllisesti rannikon merenlahdilla, sanoo Birdlifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Euroopassa erittäin harvinainen arosuohaukka pesii Suomessa toistaiseksi ainoastaan Siikajoella. Pesiviä pareja on vain muutama.

Vuosikymmeneen mahtuu muutama uusi laji

Tero Toivasen mukaan uusia lintulajeja tulee verkkaisella tahdilla, joten muutoksen seuraaminen voi olla hankalaa. Lämpenemisen aikaansaama muutos on silti jo havaittavissa, vaikka lintujen levittäytyminen tapahtuukin hitaammin kuin esimerkiksi hyönteisten.

– Suomeen vakiintuu korkeintaan muutamia lajeja vuosikymmenessä. Kiertely ja harhailu ovat tyypillistä nuorille linnuille. Laajeneminen voi tapahtua harhautumisen seurauksena. Jos olot huonontuvat ydinalueella, linnut voivat lähteä etsimään uusia alueita, vaikka se ei olekaan tyypillistä, Toivanen kertoo.

Pohjoista ei riitä kaikille

Uusien lajien levittäytymisellä on myös varjopuolensa. Pohjoiset lajit eivät välttämättä pärjää kilpailussa. Tällöin ne joutuvat siirtymään kylmemmille alueille.

– Kun luonnon muuttuminen johtuu ihmisen toiminnasta, kuten ilmastonmuutos, se ei ole pelkästään hyvä asia. Meille tulee lajeja, jotka ovat hyvin runsaita heti Suomen eteläpuolella. Samalla menetämme ainutlaatuisia pohjoisia lajeja. Kokonaisuutena se on tappio. Jossain vaiheessa paikat, joihin vetäytyä, loppuvat, Toivanen sanoo.

Toivasen mukaan arktisten lintujen ahdinkoa Suomessa pahentaa etenkin se, että täältä puuttuvat korkeat vuoristot, joille linnut voisivat vetäytyä. Ainut vetäytymissuunta onkin pohjoinen.

Yle Turku järjestää yhdessä Birdlife Suomen kanssa suoran verkkokeskustelun, johon sinäkin voit osallistua. Keskustelu aukeaa tiistaina 7. heinäkuuta aamulla kello 9 osoitteessa yle.fi/turku. Voit lähettää kysymyksen tai kuvan myös Twitterissä tai Instagramissa #ylelintuchat.