Haitallinen espanjansiruetana leviää Turun seudulla – tutkijat kaipaavat havaintoja

Erityisen haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua espanjansiruetanaa on viime aikoina tavattu runsaasti Turun alueella. Tavattaessa espanjansiruetana tulisi aina hävittää. Tutkijat toivovat yleisöltä ilmoituksia havainnoista.

Espanjansiruetana. Kuva: Yle

Neljännesvuosisata sitten Suomeen rantautuneen espanjansiruetanan levinneisyydestä kaivataan yleisöltä havaintoja. Turun kaupungin ympäristönsuojelu ja Turun yliopiston biologian laitos selvittävät espanjansiruetanan levinneisyyttä Turun alueella.

– Kuluvan kesän aikana espanjansiruetanaa on löytynyt myös Ruissalosta kasvitieteellisen puutarhan kompostialueelta. Puutarha on aloittanut torjuntatoimet lajia vastaan, Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine kertoo.

Espanjansiruetanaa tavattiin Suomessa ensimmäisen kerran Ahvenanmaalla 1990-luvun alussa. Tämän jälkeen laji on levittäytynyt voimakkaasti mantereella. Turun alueella espanjansiruetanaa on löytynyt useista paikoista.

– Espanjansiruetanoiden esiintymistä Turussa ei tunneta vielä kunnolla. Tavoitteena on, että tunnetut esiintymät saataisiin tuhotuksi mahdollisimman nopeasti. Espanjansiruetanat leviävät uusiin paikkoihin esimerkiksi maamassojen, puutarhajätteen ja taimien multapaakkujen mukana, kertoo Liisa Vainio Turun kaupungin ympäristönsuojelusta.

Hävitä nopeasti mutta kivuttomasti

Espanjansiruetana on usein helppo tunnistaa oranssinpunaisesta yleisvärityksestä. Suurimmat yksilöt voivat kasvaa jopa 14 senttimetriä pitkiksi. Turun yliopiston eläinmuseo auttaa tarvittaessa lajinmäärityksessä.

Laji on Suomessa nopeasti levittäytyvä ja erityisen haitallinen vieraslaji, jolle kelpaavat ravinnoksi esimerkiksi puutarhakasvit ja kuolleet eläimet. Uuden etanaesiintymän syntyyn voi riittää yksi muna tai etana, sillä eläimet ovat kaksineuvoisia.

Kun espanjansiruetanan kohtaa, se pitäisi aina hävittää. Etanan voi tappaa katkaisemalla tai tiputtamalla kiehuvaan veteen. Hävittäminen tulee tehdä mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Kuolleet etanat on syytä laittaa pussissa suljettuun jäteastiaan tai haudata maahan, jotta ne eivät jää ravinnoksi lajitovereille.

Havainnot pyydetään lähettämään osoitteeseen ymparistonsuojelu@turku.fi (siirryt toiseen palveluun).