1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaustisella palkitaan kolme uutta mestaripelimannia – ansioina runolaulua, kuplettia ja lukuisia sävellyksiä

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat käynnistyivät maanantaina. Tämän vuoden juhlilla mestaripelimannin arvonimen saa kolme henkilöä: Jussi Huovinen Suomussalmelta, Taito Saari Vetelistä ja Timo Valo Kaustiselta. Lisäksi festivaaliplaketti annetaan Topi Rajalalle Lappajärveltä.

Kotimaan uutiset
Pelimanneja kävelee Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.
Esiintyjiä saapumassa festivaalialueelle tänään.Antti Kettumäki / Yle

Mestaripelimannin arvonimi myönnetään Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla henkilölle, joka on perinteisellä taidollaan, runsaalla ohjelmistollaan tai muilla merkittävillä ansioillaan edistänyt kansanmusiikkiharrastusta. Sen myöntää Pro Kaustinen ry.

Arvonimen saavat tänä vuonna Johannes ”Jussi” Huovinen, Taito Saari ja Timo Valo.

Huovinen tunnetaan kalevalaisen lauluperinteen vaalijana, taitajana ja runolaulajana. Hän on paitsi laulaja myös monet soittimet hallitseva kansanmuusikko, pelimanni ja säveltäjä. Palkintoperustelujen mukaan Huovisen merkitys kainuulaisessa kansanmusiikissa on ollut erittäin suuri. Runolaulun säilyttäjänä hän on tullut tunnetuksi myös kansainvälisesti useiden televisioesiintymisten ja tutkijavierailujen ansiosta.

Taito Saari tunnetaan puolestaan vanhojen kansanomaisten kuplettilaulujen taitajana. Hänen kotikuntansa Vetelin kansanmusiikki on kukoistanut erityisesti hääsoitoissa ja purppuriperinteessä. Näitä Saari soitti usein veljensä kanssa duona. Vanha tanssimusiikki on ollut myös erittäin tärkeässä asemassa hänen elämässään.

Mestaripelimannin arvonimen sai myös Timo Valo, joka on Valon pelimannisuvun jäsen ja yksi ammattiyhtye Tallarin alkuperäiskokoonpanon muusikoista. Palkintoperustelujen mukaan harmonin soittaja Valo tunnetaan niin perinteisen ohjelmiston ja tyylin hallinnasta kuin myös rohkeasta eri tyylilajien välillä liikkumisesta. Valo on ollut myös innokas säveltäjä ja sovittaja. Teoksia on syntynyt pitkälti toista sataa.

Kaustinen Folk Music Festival myöntää vuosittain Tapio Virkkalan suunnittelemia festivaaliplaketteja merkittävälle pelimannille tai kansanmusiikkitoiminnassa muuten ansioituneelle henkilölle. Tällä kertaa sen saa Topi Rajala Lappajärveltä. Hän on pitkänlinjan festivaalikävijä ja tehnyt pelimannimusiikkia tutuksi valtakunnallisesti.

Lue seuraavaksi