Penkalle pysäköity perävaunu ei kelpaa tienvarsimainokseksi

Etelä-Suomessa yleiset perävaunujen päälle pystytetyt mainostaulut ovat rantautuneet pohjoiseenkin. Ely-keskuksen mukaan luvatta levikkeelle pysäköity mainosvaunu rikkoo montaa pykälää.

Kotimaa
Nelostien varteen parkkeerattu luvaton mainosvaunu.
Antti Heikinmatti / Yle

Ely-keskukset joutuvat joka kesä poistattamaan tienvarsille luvatta pystytettyjä mainoksia. Useimmiten kyse on pienistä kylteistä tai lakanoista, mutta viime vuosina mainostarkoitukseen on otettu jopa rekan perävaunuja.

Ely-keskus on joutunut siirrättämään luvattomia mainosperävaunuja on esimerkiksi Uudellamaalla jo muutamana viime vuonna. Nyt ilmiö on rantautunut pohjoiseenkin.

Simossa nelostien varressa pysäköidyssä mainosvaunussa on montakin moitittavaa asiaa, sanoo Lapin Ely-keskuksen aluevastaava Eero Kenttälä.

Tienvarren liikenneopasteeseen kiinnitetty keltainen mainoskilpi.
Antti Heikinmatti / Yle

– Lupaa ei ole annettu eikä haettu. Kyllä tästä täytyy poistokehoitus laittaa: Vaunu on vieläpä tiealueella ja tien liittymässä, Kenttälä listaa.

Mainos tarvitsee luvan Ely:ltä

Tienvarsien mainokset ovat pääsääntöisesti luvanvaraisia (siirryt toiseen palveluun). Ely-keskuksen luvalla mainoksen voi asentaa tarkasti määriteltyyn paikkaan, jonka Ely-keskuksen aluevastaava käy vielä varmistamassa.

– Risteysalueille niitä ei saa laittaa ja eikä yleensä tiealueellekaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että mainoksesta ei aiheudu näkymäestettä, Kenttälä neuvoo.

Kenttälä muistuttaa, että myös virallisiin tienvarsiopasteisiin kiinnitetyt omat lisäkilvet ovat lähes poikkeuksetta luvattomia.

Riidaksi asti luvattomien mainosten pystyttely äityy aniharvoin. Useimmiten homma hoituu Kenttälän mukaan ihan vain puhelinsoitolla. Ely-keskus voi kuitenkin tarvittaessa poistattaa luvattoman mainoksen sen laittajan kustannuksella.