Sade voi sammuttaa Juvan turvesuon palon:"Ihan hyvältä tässä näyttää"

Tuuli on päivällä kääntynyt sammutustöiden kannalta hyvään suuntaan. Töitä on jatkettu koko päivä.

tulipalot
Palomies sammuttamassa turvesuopaloa
Lakeanrahkan maastopalon sammustyöt etenivät maanantaina.Riina Kasurinen/Yle

Ilmatieteen laitos ennustaa Juvalle aamuyöksi sateita, minkä toivotaan helpottavan sammutustöitä Lakeanrahkasuolla. Suo syttyi palamaan sunnuntaina, ja näillä näkymin sammutustyöt saadaan valmiiksi huomenna tiistaina.

– Sammutustyöt ovat edenneet hyvin, ja tulipaloaluetta on saatu rajattua, kertoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri.

Aamupäivällä huolta aiheutti ennuste, jonka mukaan alueelle oli odotettavissa voimakkaan puuskaista tuulta. Päivän mittaan tuuli kääntyi kuitenkin puhaltamaan paloalueen reunoilta kohti keskustaa, mikä ehkäisee palon leviämistä.

– Ihan hyvältä tässä näyttää, jos tuulen suunta vain pysyy tällaisena, Silmäri sanoo.

Paloalueella kaksi kaivinkonetta on sammuttanut palopesäkkeitä. Tulipalon syttymissyystä ei ole vielä tietoa, mutta se syttyi todennäköisesti aumassa eli turvekasassa, johon turpeen nostamisen yhteydessä voi jäädä kipinä kytemään.

Tulipalo ehti levitä laajalle alueelle. Paloalue muodostuu 20 hehtaarin kokoisesta turvetuotantoalueesta sekä 25 hehtaarista lähimetsää. Palosta on syntynyt runsaasti savua, mutta pelastuslaitoksen mukaan siitä ei pitäisi olla vaaraa alueen asukkaille.

– Toki pitää muistaa, että täysin vaaratonta savua ei ole olemassakaan, Silmäri korostaa.