1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Osaan luomumaidosta halutaan vitamiinipakko – "Tämä menee eettiseksi kysymykseksi"

Suomessa on valmisteltu lakimuutosta, joka tekisi D-vitamiinin lisäämisestä rasvattomaan ja homogenoituun maitoon pakollista. Tällä hetkellä maidon D-vitaminointi on Suomessa vapaaehtoista, mutta luomumaitoa ei voi vitaminoida edes vapaaehtoisesti. Asetus muuttaisi tilanteen.

Kotimaan uutiset
Maitolasi.
Tero Kyllönen / Yle

Maa- ja metsätalousministeriö kerää parhaillaan lausuntoja asetusehdotuksesta (siirryt toiseen palveluun), joka tekisi rasvattoman, homogenoidun maidon täydentämisestä D-vitamiinilla lakisääteisen. Tällä hetkellä tavanomaisen maidon D-vitaminointi on vapaaehtoista.

Jos asetus hyväksytään sellaisenaan, tarkoittaisi se, että myös rasvaton ja homogenoitu luomumaito tulisi D-vitaminoida. Toistaiseksi luomumaitoa ei ole voinut D-vitaminoida edes vapaaehtoisesti EU:n luomulainsäädännöstä johtuen.

Kauppias: Luomumaidon kulutus saattaa jopa nousta

K-kauppias Mika Ranki sanoo, että luomua suosivat kuluttajat ovat yleensä tarkkaa porukkaa ja vaativat että tuote on nimenomaan luonnonmukaisesti tuotettua. Osa luomun kuluttajista onkin sitä mieltä, että luomumaitoa ei tulisi esimerkiksi homogenoida.

Ranki kuitenkin otaksuu, että sikäli asetus hyväksytään, luomumaidon menekki saattaisi jopa lisääntyä, jos tarjolla olisi D-vitaminoitua luomumaitoa.

– Nyt tämä menee enemmänkin eettiseksi kysymykseksi. Jos luomumaitoon aletaan lisäämään jotakin, niin onko se luomua enää sen jälkeen? miettii Ranki.

Maa- ja metsätalousministeriö katsoo, että luomun määritelmä ei asetuksella olisi muuttumassa.

– Ei minun mielestäni. Tässä tehdään nimenomaan [EU:n] luomuasetusten vaatimusten mukaisesti. Eli tehdään pakolliseksi tavanomainen, jotta luomua voidaan ylipäänsä täydentää, sanoo elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lemström myös huomauttaa, että asetus koskisi ainoastaan homogenoitua, rasvatonta maitoa. Näin ollen kaikki muut luomutuotteet, esimerkiksi homogenoimattomat maitotuotteet voitaisiin edelleen valmistaa ilman D-vitaminointipakkoa.

Pyrkimys lisätä luomumaidon käyttöä

Luomumaidon osuus maidontuotannossa on tällä hetkellä marginaalista. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) luomumaidon osuus maidontuotannosta oli viime vuonna noin pari prosenttia.

Joukkoruokailua pidetään luomumaidon potentiaalisena ostajana, mutta se muodostaa myös pullonkaulan luomumaidon markkinoille pääsemiseksi. Maa- metsätalousministeriön mukaan luomumaidon käyttö kouluissa ja päiväkodeissa on jäänyt vähäiseksi, koska luomumaito ei sisällä lisättyä D-vitamiinia toisin kuin pääosa tavanomaisesta maidosta. Asetuksen tarkoituksena onkin lisätä luomumaidon käyttöä erityisesti päiväkodeissa ja kouluissa.

Maa- ja metsätalousministeriö kerää parhaillaan lausuntoja asetusluonnoksesta muun muassa luomujärjestöiltä, joukkoruokailulta ja teollisuudelta. Asetuksen mahdollisesta voimaantuloaikataulusta ei toistaiseksi ole arviota.

Korjattu 14.7.2015 kello 13.22: Korjattu artikkelin toisesta kappaleesta homogenoimaton luomumaito homogenoiduksi luomumaidoksi.

Lue seuraavaksi