Philaen uudet orgaaniset löydöt viittaavat elämään avaruudessa

Philae-laskeutujan tutkimalta komeetalta on löydetty lisää todisteita elävistä organismeista.

Ulkomaat
Philae-laskeutuja komeetan pinnalla.
Philae-laskeutuja komeetan pinnalla.Esa

Philae-laskeutuja on löytänyt tutkimaltaan komeetalta mustan hiilivetykuoren, jonka jäisen pinnan alla voi tutkijoiden mukaan asua eläviä organismeja. Laskeutujaa kantanut luotain on myös komeettaa kiertäessään löytänyt virushiukkasia muistuttavaa ainetta, raportoi The Guardian- lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan tutkijat ovat tehneet tietokonesimulaatioita, jotka viittaavat siihen, että komeetan pinnan alla voisi asustaa mikrobeja. Aurinko sulattaa komeetan jäistä pintaa, mutta pinta korjaantuu aina uudelleen. Tutkijoiden mukaan jopa -40 asteessa selviävät mikrobit voivat liittyä tähän.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn Philae-luotain löysi jo syksyllä 67P-Tšurjumov-Gerasimenko-komeetalta merkkejä orgaanisista molekyyleistä. Orgaaniset molekyylit eivät kuitenkaan itsessään ole merkki elämästä, vaikka ne maan päällä elämään yhdistetäänkin. Ars Technica-tiedesivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun)väite komeetan jääpinnan korjautumisesta ei riitä todisteeksi elämästä avaruudessa.

Philae laskeutui 67P-Tšurjumov-Gerasimenkolle 12. marraskuuta 2014. Se vaipui kuitenkin laskeutumisen jälkeen horrokseen, kun sen aurinkokennot eivät saaneet komeetan varjoisassa osassa energiaa. Kesäkuun alussa Philae heräsi taas ja lähetti Maahan viestin.

Philae on kaikkien aikojen ensimmäinen alus, joka on onnistunut laskeutumaan komeetalle.

_Lisätty klo 19.58: Lause Ars Technica-sivustosta. _