Kauhun hetkiä Yyterissä – Uimavalvoja: En ole kokenut vastaavaa aiemmin

Voimakas länsituuli yhdistettynä helteeseen aiheutti useita vaaratilanteita Yyterissä perjantaina. Nyt rannalla pohditaan varoituslippujärjestelmän käyttöönottoa.

Kotimaa
Uimavalvojia Yyterin hiekkarannalla.
Uimavalvojia Yyterissä.Jari Pelkonen / Yle

Poikkeuksellinen säätila loi vakavia vaaratilanteita uimareille Yyterin hiekkarannalla viime perjantaina.

Mereltä puhaltanut voimakas tuuli toi helteiselle rannalle korkean aallokon ja virtauksia, jotka aiheuttivat monelle uimarille vaikeuksia pysyä veden pinnalla.

Rannalla päivystäneen uimavalvonnan mukaan tilanne oli vakava, eikä vastaavaa ole koettu aikaisemmin. Useat lapset joutuivat hätään aallokon vuoksi.

– Tämä on ollut harvinaista, että näin uhkaavia tilanteita tulee, sanoo kahdeksatta vuotta Yyterin uimavalvonnasta huolehtiva yrittäjä Sami Hautaniemi.

Vaara rajoittui pienelle alueelle

Vaarallinen paikka rannalla oli vain vajaan viidenkymmenen metrin levyinen.

Paikalla olleen uimavalvojan mukaan aallokko aiheutti salakavalia pohjavirtauksia, jotka kuljettivat lapsia huomaamatta syvempään kohtaan rannassa. Vaaratilanne tuli yllätyksenä myös uimavalvojille.

– Ei ole ikinä ollut tuollaista. Onhan täällä aaltoja, mutta niistä ei ole koskaan ollut mitään vaaraa, kertoo uimavalvoja Maija Raitokari.

Ei ole ikinä ollut tuollaista.

Uimavalvoja Maija Raitokari

Uimavalvontaa on tapauksen jälkeen tehostettu Yyterissä. Uimavalvojat pohtivat myös ulkomaisilta rannoilta tutuksi tulleen varoituslippujärjestelmän käyttöönottoa.

Uimavalvojat korostavat vanhempien vastuuta

Uimavalvojat kiittävät niitä aikuisia, jotka avustivat valvojia perjantain pelastustöissä. Moni aikuinen ei kuitenkaan edes huomannut lasten hätää vedessä. Uimavalvojien mukaan liian usein vanhemmat jättävät lapsensa oman onnensa nojaan vailla valvovaa silmää.

Me emme ole lastenhoitajia.

Uimavalvoja Maija Raitokari

Vanhempien välinpitämätön käytös on joskus jopa pöyristyttävää.

– Usein käy niinkin, että lapset tuodaan valvojatornin eteen ja sanotaan, että menemme bikini-baariin syömään, kato sä lapsia. Me emme ole kuitenkaan lastenhoitajia, Maija Raitokari muistuttaa.