Ikäihmisten ruokavalio syynissä Kauniaisissa – saavatko tarpeeksi proteiinia?

Ikäihmisten ruokavalio joutuu tarkastelun alle Kauniaisissa. Kaupunki alkaa mitata kotihoidon asiakkaiden proteiinimääriä kehonkoostumusmittauksilla. Proteiinin saannilla nähdään olevan iso merkitys ikäihmisten hyvinvoinnissa.

proteiinit
Vanhus levittää margariinia ruisleivän päälle.
Yle

Kauniainen alkaa ensimmäisenä kaupunkina Suomessa tarjota kotihoidon asiakkailleen mahdollisuutta kehonkoostumusmittaukseen.

Säännöllisillä kehonkoostumusmittauksilla pyritään varmistamaan, että kotona asuvat ikäihmiset saavat ruokavaliosta tarpeeksi proteiinia lihasten tarpeisiin.

Kauniaisten kotihoidon osastonhoitaja Helena Launiemen mukaan ikääntyvien ruokavalio on usein yksipuolista ja hiilihydraattipainotteista.

– Epäilyni on, että tuloksissa näkyy proteiinin vajausta. Tämä ikäluokka on tottunut syömään esimerkiksi valkoista leipää ja aika pitkälti elämään päivän kahvilla ja pullalla.

Lihakset tarvitsevat kuitenkin proteiinia, ja hyvä lihaskunto taas on avainasemassa toimintakyvyn säilyttämisessä.

– On ensiarvoisen tärkeää, että meillä kaikilla olisi nuo reisilihakset kunnossa, jotta pääsemme tuolista ja sängystä ylös. Jos ravinnossa ei ole sitä proteiinia, niin ei ole myöskään lihaksia reisilihaksissa eikä sitä kautta toimintakykyä. Sitten joudutaan pikkuhiljaa vuodepotilaiksi, ja sitten alkaa sairaalakierre, Launiemi kertoo.

Mittauksia tarjotaan kotihoidon asiakkaille, omaishoidettaville ja omaishoitajille. Mittauksen jälkeen keskustellaan ryhmässä ravinnosta, liikunnasta ja unesta.

– Ikääntyvä väestön osuus kasvaa koko ajan ja täytyy miettiä keinoja, joilla me autetaan ihmisiä pysymään kotona mahdollisimman pitkään ja olemaan omatoimisia. On todella tärkeää, että ikäihmisetkin tietävät millainen merkitys ravitsemuksella on omaan toimintakykyyn ja hyvinvointiin.

Launiemen mukaan esimerkiksi 60kg painava henkilö tarvitsee proteiinia vähintään 70g ja vastaavasti noin 80 kg painava henkilö vähintään 100g proteiinia vuorokaudessa.