Venäjän media noteerasi Niinistön pahoittelut

Suomi ja Etyjin parlamentaarinen yleiskokous eivät venäläismediassa saa kiitosta ainakaan itsenäisestä päätöksenteosta.

Ulkomaat
Sauli Niinistö puhujanpöntössä
Presidentti Sauli Niinistö puhui Etyjin avausistunnossa Helsingissä maanantaiaamuna.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

”Suomi suruissaan”, otsikoi Komsomolskaja Pravda -iltapäivälehti uutisensa (siirryt toiseen palveluun) Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tämänpäiväisistä kommenteista Etyj-kokouksessa.

Lehden mukaan presidentti Niinistö pahoitteli, ettei venäläiselle delegaation pakotelistalla oleville henkilöille ollut järjestynyt erityislupaa päästä Helsinkiin.

Komsomolskaja Pravda myöskertoi (siirryt toiseen palveluun)Niinistön loukkaantuneen Brysselille siitä, että Suomi jätettiin yksin päätöksen kanssa.

Komsomolskaja Pravda kirjoittaa: ”Yrittäen säilyttää hyvän ilmeen huonossa pelissä Niinistö vakuutti, että tällaisen skandaalin jälkeen on selvitettävä, miten tarkalleen pitää toimia erityisluvan saamisen kanssa, jotta vastaavat tilanteet vältetään tulevaisuudessa.”

Liberaali Kommersant -lehti otsikoi (siirryt toiseen palveluun), että Helsingissä puhutaan poissaolevista. Lehden mukaan Venäjä on menettänyt viimeisen eurooppalaisen areenan parlamentaariseen vuoropuheluun lännen kanssa.

Lehden toimittaja Marija Jefimova kirjoittaa, että Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen nykyinen istunto osoittaa, kuinka sodan jatkuminen johtaa Venäjän ja lännen vieraantumiseen jopa sellaisissa organisaatioissa, joita aina pidettiin – ellei ystävällismielisinä – ainakin neutraaleina Venäjän kannalta.

– Vaikka Kommersantin lähteet Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa vakuuttavat, että järjestöllä ei ollut mitään osuutta Suomen viranomaisten päätökseen kieltää Sergei Naryškinin pääsy, he myös tunnustavat: järjestö ei yrittänyt muuttaa tätä päätöstä, Jefimova kirjoittaa.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti otsikoi artikkelinsa (siirryt toiseen palveluun): ”Siellä missä meitä ei ole. Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen sijaan Helsingissä kokoontui ryhmäkunta.”

Mihail Šeinkman arvelee RIA Novostin sivuilla, että Etyjin parlamentaarinen yleiskokous kärsii keski-iän kriisistä.

– Muutoksia käytöksessä, keksittyjä pelkoja, epävarmuutta, arvosuuntausten vaihdoksia. Ehkä sen takia heillä onkin hyvä siellä, missä meitä ei ole. Ei ole niin tärkeää, että ilman meitä siinä ei ole mitään mieltä, Šeinkman kirjoittaa.

Šeinkmanin mukaan Suomen päätös piiloutua Venäjältä näyttää vain muodollisesti itsenäiseltä toiminnalta. Kuitenkin siinä on vain sen verran itsenäisyyttä kuin piiskassa. Sekin pitää saattaa liikkeeseen.

Mielenkiintoista Šeinkmanin mielestä on se, kuinka avoimesti Suomi ja Etyjin parlamentaarinen yleiskokous tunnustavat voimattomuutensa. Suomalaiset oikeuttivat toimensa EU:n määräyksillä ja Etyj piiloutui vastaanottajamaan oikeuksien taakse.

Šeinkman viittaa artikkelissaan Yhdysvaltoihin ja toistaa myös hallituksen Rossiiskaja Gazeta -lehdessä esiintyneen kertomuksen Suomen aluevesille tunkeutuneesta Yhdysvaltain sukellusveneestä, josta Suomen viranomaiset visusti vaikenevat.

Venäjän media viittaa ilmeisesti Ilta-Sanomissa äskettäin uutisoituun tapaukseen, jossa matkustajalaivan matkustajat olleet kertoivat nähneensä ja kuvanneensa sukellusveneen. Pääesikunnan mukaan kyse oli sukellusvenettä muistuttavasta Halliluodosta.