Tsipras EKP:lle: Kreikan pääomarajoitukset saatava pois

Euroopan keskuspankki päätti maanantaina olla lisäämättä hätärahoitustaan Kreikan pankeille, jotka ovat olleet suljettuina jo yli viikon ajan.

Ulkomaat
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras Kreikan parlamentissa sunnuntaina 28. kesäkuuta.Simela Pantzartzi / EPA

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on kertonut maanantaina Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajalle Mario Draghille, että Kreikan pääomarajoituksia pitää pystyä hellittämään välittömästi.

Tsiprasin ja Draghin käymästä puhelinkeskustelusta kertoo uutistoimisto Reuters, joka on saanut tietonsa nimettömältä hallituslähteeltä.

Kreikan pankit ovat olleet suljettuina jo yli viikon ajan, ja tavallisten kreikkalaisten käteisnostot on rajoitettu 60 euroon päivässä. Kreikan hallitus turvautui pääomarajoituksiin estääkseen maan pankkijärjestelmän romahtamisen.

EKP:n neuvosto päätti maanantaina, ettei se lisää Kreikan pankeille antamansa hätärahoituksen määrää nykyiseltä tasoltaan, jonka on arvioitu olevan noin 89 miljardia euroa. Mikäli Kreikan pankit eivät saa lisää hätärahoitusta, niiden käteisvarat saattavat loppua jo tällä viikolla.

Tsipras puhui maanantaina puhelimessa myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan Christine Lagarden kanssa. IMF:n mukaan Lagarde oli valmis tarjoamaan tukea Kreikan hallitukselle, mutta muistutti, ettei IMF voi antaa rahoitusta, koska Kreikka jätti viime viikolla maksamatta velkansa IMF:lle.

Lähteet: Reuters